Реклама / Ads
13| 5542 |18.08.2019 НОВИНИ

”Шпигел“: Никога оста Берлин – Вашингтон не е била толкова крехка

.
Ричард Гренел Източник: БГНЕС
Посланикът на САЩ в Берлин Ричард Гренел е опитал да предотврати избора на бившия германски външен министър Зигмар Габриел за председател на трансатлантическата организация „Атлантически мост“. Гренел лично се е намесил срещу избора на Габриел през юни т.г. в самата организация, за да изрази недоволството си от това назначение, съобщава списание „Шпигел“.
 

Когато става дума за контакти между Германия и САЩ, „Атлантически мост“ е първият адрес в Берлин. Този форум е основан през 1952 г. и има за цел да задълбочи сътрудничеството между Германия, Европа и Америка на всички нива. В тази непартийна и неправителствена организация членуват около 500 членове на Атлантическия мост – ръководители от бизнеса, политиката, науката и медиите от двете страни на Атлантическия океан. Посланикът на САЩ Гренел е отказал да коментира пред „Шпигел“ това свое действие.

 

Социалдемократът Зигмар Габриел смени на шефския пост на „Атлантически мост“ дългогодишния му председател, християндемократа Фридрих Мерц. Бившият външен министър на Германия Зигмар Габриел изрази съжаление, че Гренел не допринася за подобряване на трансатлантическите отношения. „Ние всъщност се нуждаем от такъв посланик на САЩ, който посредничи, който да обясни на американците защо така пулсираме, даже и когато не споделя нашата позиция“, заявява Зигмар Габриел пред списание „Шпигел“.

 

Председателят на „Атлантически мост“ изразява загриженост за трансатлантическите отношения като цяло. Той се безпокои, „че раздялата с Америка се е разпространила и до ръководния елит на немската икономика“. Бившият посланик на САЩ в НАТО Николас Бърнс също е загрижен за трансатлантическите отношения. „Ние преживяваме криза в трансатлантическите връзки, която не съм мислил, че е възможна“, каза Бърнс, който съветва евентуалния кандидат за президент от страна на демократите Джо Байдън. Бившият посланик в НАТО критикува Гренел, който индиректно заплаши с частично изтегляне на американските войски от Германия ако тя не повиши разходите за отбрана. „Това ще е предателство от наша страна към Германия“, завява Бърнс.

 

Според изданието никога досега от създаването на Федералната република оста Берлин – Вашингтон не е била толкова крехка както днес. Своят коментар в последния си брой „Шпигел“ озаглави „Раздяла с Америка“. Междувременно министърът на отбраната на Германия и лидер на ХДС Анегрет Крамп-Каренбауер заяви, че желае американските войски да останат в Германия. „Присъствието на американските сили в Германия е от взаимен интерес. Не ми е известно в САЩ да гледат по друг начин на това“, заяви Анегрет Крамп-Каренбауер .



Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 6866 |28.07.2019 Мехмед Дикме: Назначенията във ДФ „Земеделие” никога не са случайни . 3| 4249 |22.07.2019 Бъчварова твърди, че никога не е била ”сив кардинал” в управлението . 0| 4375 |06.07.2019 Спасител: Никога не плувайте срещу течението . 2| 4708 |29.06.2019 Голям протест в Берлин, работници искат справедлив цифров преход на компаниите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads