Реклама / Ads
6| 4926 |25.10.2023 НОВИНИ

ПП-ДБ ще отхвърлят ветото на Радев, но няма да участват в "циркове" в НС този петък

.
“Продължаваме Промяната” - “Демократична България” няма да участват в извънредното заседание на Народното събрание, насрочено за този петък. Пред журналисти в Ловеч съпредседателят Кирил Петков заяви, че коалицията “няма да участва в циркове” и обеща, че ще гласува против ветото на президента Румен Радев върху Закона за енергетиката, но след изборите тази неделя. 
 

"Това е ясна реформа, която трябва да се случи, тя е част от Плана за възстановяване и устойчивост, но от друга страна в петък, преди изборите, когато хората в цяла България трябва да направят най-важните си решения кой да бъде техният градоначалник, това е абсурдно да им хвърляме прах в очите с национални теми. Предизборни циркове в парламента са абсолютно ненужни и няма да бъдем на това заседание. Спокойно можем да отхвърлим ветото веднага след изборите", заяви Петков, цитиран от Българското национално радио. 

 

Държавният глава наложи вето върху либерализацията на пазара на ток миналата седмица. Сред мотивите му е записано, че законът се е отдалечил от целите на социалната държава и че не е направена пълноценна оценка на въздействието. Заради решението на държавния глава ГЕРБ и ДПС поискаха извънредно заседание точно преди денят за размисъл - нещо, на което се противопоставиха от ПП-ДБ, които предупредиха, че НС ще се превърне в трибуна за предизборни послания. Въпреки това председателят Росен Желязков насрочи заседание. 

 

От ПП-ДБ предупредиха, че няма да присъстват. Според ГЕРБ причината е, че като точка в дневния ред ще бъде и темата за "Лукойл".

 

Ветото на президента вече беше отхвърлено в енергийната комисия днес.

 

Петков коментира още, че от "Лукойл" се опитват да използват стара загуба, за да прикрият нови данъци:


"Те са декларирали, че тази стара загуба не важи и трябва да си плащат данъците. И ние това ще настояваме, това ще бъде събрано. Но това става не през PR трибунки, а когато министърът на финансите ги уведоми и това оттук нататък реално няма да се опитвате да прикривате нови данъци. В служебното правителство, когато внесоха закона, бяха оставили една вратичка, която "Лукойл" използва. И затова ние сега едно от нещата, които ще направим, ще затворим тази вратичка. И вратичката е много проста - дали да се нотифицира Брюксел, или не. Няма нужда от тая нотификация, така че не може да се използва тази вратичка, за да не се плащат данъците”, коментира още той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3812 |25.10.2023 Франция праща спешно по кораб гориво в помощ на болниците в Газа . 9| 4749 |25.10.2023 Израел отлага сухопътната операция в Газа /обновена/ . 3| 4373 |25.10.2023 Гориво няма само за болниците: Складират ли го умишлено от "Хамас"? . 17| 4357 |25.10.2023 Финансистът Л. Дацов: Шефът на НАП и Асен Василев мълчат за "Лукойл", а те трябва да кажат за задълженията му....

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads