Реклама / Ads
0| 2291 |24.04.2024 НОВИНИ

Ще се преборят ли близки на загинали при катастрофи за по-бързи автоекспертизи след ПТП-а?

.
Източник: Личен архив
Близки на загинали при катастрофи ще се срещнат днес за пореден път с политици, за да обсъдят възможностите за по-бързи автоекспертизи след ПТП-а.
 

От Фондация "Ангели на пътя" очакват на срещата да присъстват представители на Министерството на вътрешните работи, Министерство на правосъдието, прокуратура, дознатели, автошколи, както и депутати от Правна комисия.

 

Близките на загиналите от години се борят за промени в законодателството, като искат по-строги санкции при нарушения, които могат да доведат до трагедии, но и за по-бързо разследване на автотранспортни произшествия.

 

Сега борбата им е за автоекспертизите, които могат да бъдат ключови при разрешаване на подобни случаи.

 

"Към момента една автоекспертиза се бави по година и половина, година и 9 месеца, 2 г. и повече. Тези автоекспертизи са много важни, защото на тях се уповава почти цялото дело и много важно за решението му. Искаме абсолютно всички експертизи да се правят, включително и медицински", каза Петя Иванова от Фондация „Ангели на пътя“ пред БНТ.





"Днес в 14:30 ч. имаме среща в парламента със Софийска градска прокуратура, Министерство на правосъдието, министърът на вътрешните работи, Правната комисия и депутати от всички парламентарни групи. Идеята е, че всеки има предложения по темата, но да се обединят в едно и да влезне възможно най-бързо", заяви Петя Иванова.


Тя изтъкна това, че България е в челните класация на ЕС по смъртност на пътя.

 

"Децата ни се нуждаят от реално и бързо правосъдие. По нашите данни, в страната има между 140 и 150 автотехници, които извършват подобни експертизи, но доста от тях не са квалифицирани, оказва, че нямат и достатъчна подготовка. Реално само между 15 и 20 човека работят по автотехнически експертизи", допълни още Петя Иванова.


От този понеделник, всеки, който превишава позволената скорост за шофиране, ще получава писма от близките на загинали при катастрофи.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2858 |24.04.2024 Съдът гледа делото за клевета на Гешев срещу Атанас Славов . 0| 2272 |24.04.2024 Проф. Кантарджиев: Епидемия не се обявява, за да се затваряме, а защото законът развързва ръцете на здравния министър . 2| 2277 |24.04.2024 Скандалът в Агенция "Митници": Депутатите изслушват Асен Василев . 1| 2214 |24.04.2024 Последен ден за регистрация на партии и коалиции за изборите 2в1: ГЕРБ и ПП-ДБ още не са подали документи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads