Реклама / Ads
9| 2516 |04.07.2023 НОВИНИ

Ще произведат ли по-добри шофьори новите изисквания при автоизпитите?

.
Нови правила за вземане на шофьорска книжка влизат в сила от днес. Въвеждат се видео въпроси в листовките. Промени вече има и по време на практическия изпит - маршрутът ще бъде автоматично задаван от приложение, а не както досега - от инспектор на ДАИ. Според инструктори това е от полза на кандидат-шофьорите, защото ще позволи на изпитваните да видят реални ситуации, които могат да им се случат на пътя.
 

“Самото управление на моторно превозно средство е начин на мислене, предварително мислене на събития, които могат да се случат в следващите няколко секунди”, заяви пред Българската национална телевизия автоинструкторът инж. Иван Христов.

 

Пред Нова телевизия шефът на ИА “Автомобилна администрация” Бойко Рановски призова учебните центрове да спазват разписаните изисквания, да дават необходимите часове на курсистите, за да се повиши качеството на новите шофьори, които излизат на пътя и започват да управляват.

 

"Имаше достатъчно време, за да се въведат промените в нормативната уредба, така че да се минимизира субективността при изпитването на бъдещите шофьори. Приложенията са готови, автошколите също имаха достатъчно време, така че смятам, че от 1 август всичко, което е предвидено в нормативната уредба ще влезе в сила", посочи той.

 

По думите му предварително поставеният маршрут при практическия изпит ще постави кандидат-шофьорите при еднакви условия.

 

"В момента има много предложения за промяна в Закона за движение по пътищата във връзка с младите шофьори с цел намаляване инцидентите на пътя. Те са на етап разисквания. Едно от тях е намаляване мощността на автомобила, друго е за определен период младите водачи да карат само с придружител, има предложение и да не се позволява да се кара в тъмната част от денонощието. Така че може би трябва да се намерят работещи практики от други държави, които да въведем при нас. Лично аз подкрепям предложението за намаляване мощността на управлявания автомобил, тъй като скоростта води до тежки инциденти, като вчерашния, при който момче на 18 г. загина на пътя, а петима са в болница", посочи Рановски.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 2773 |30.06.2023 Въвеждат промени в изпитите за кандидат-шофьори . 3| 2563 |29.06.2023 За сигурност по пътищата: Въвеждат интерактивни клипове в теоретичните изпити за кандидат-шофьорите . 0| 5494 |28.06.2023 Италия въвежда строги правила срещу употребата на алкохол и наркотици от шофьори . 1| 2434 |13.06.2023 МВР хвана 15 пияни и 12 дрогирани шофьори за ден

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads