Реклама / Ads
20| 11064 |06.10.2020 НОВИНИ

Само във Фрог: Шуробаджанащина в Берковица. Цяла фамилия от общинската софра контролира новооткрит дневен център

.
Новооткрит дневен център за деца и младежи с увреждания в град Берковица дава пореден повод за съмнение за злоупотреба с европейски средства и облагодетелстване на определен кръг от хора. За това разказаха пред FrogNews жители на града. Според източниците ни приближени до общината лица са били назначени в управата на центъра и на практика ще контролират сами себе си.
 

Веднага след сформиране на центъра е бил проведен конкурс за назначаване на ръководство. Източниците ни алармират обаче, че той е бил проформа.Според информацията, с която разполагаме, директор на центъра става Валентин Христов - бивш полицай, близък до кмета на града - Димитрана Каменова. Кметицата е от партия ГЕРБ. Това е вторият мандат на Каменова. Тя бе градоначалник на Берковица в периода 2011-2015 г. 

 

Валентин Христов е единственият допуснат до събеседване от общо трима кандидати. Според информацията на нашите източници, останалите двама са били с подходящо образование.

 


.

Снимка: Списък на допуснатите до събеседване кандидати /документ/

 

Дъщерята на Христов също работи в общината и е секретар на Каменова. Била е назначена да бъде счетоводител на проекта, твърдят берковчани.

 

Съпругата на Валентин Христов също е част от общинската администрация. Тя е била назначена за ръководител на проекта. Иначе казано - сама да координира служебно съпруга си. 

 

Тъстът на Валентин - Георги, който е бивш свещеник, пък е общински съветник от ГЕРБ. Източниците ни твърдят, че той и Каменова са имали пререкания в миналото, които дори са стигнали до съд. По.късно обаче човекът сам се натъкмил в листата на ГЕРБ.



.

Снимка: Списък на общинските съветници. Източник: Община Берковица


“Няма свян този човек. Няма морал. Той политически винаги се нагажда на печелившата страна. Зет му работеше като полицай. После се устрои в общинската администрация. В новия си мандат тази кметица го праща за директор на центъра”, посочват нашите източници.

 

“Цялата фамилия е на общинската софра. Каква идилистична семейственост в общинската администрация”, твърдят беркончани.

 

Всичко е създадено с помощта на Оперативна програма, която “Развитие на човешките ресурси” 2014-2020 г., съфинансиран от ЕС. Проектът е на стойност над 887 хиляди лева, като по-голямата част от тях идват от фонд от Брюксел.

 


.
Снимка: Проект по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" 2014-2020 г.


.




Снимка: Снимка: Информационна система за управление и наблюдение на средствата от ЕС в България 2020 г.

Целият град знае за случващото се, но хората се страхуват да говорят публично за нередностите, споделят берковчани.


“Общината има с какво да ме притисне. Винаги има как. Има хора много по-зависими и от мен. В най-бедните общини основният работодател е именно местната управа - общинска болница, детска градина, училище… Всичко. Общината винаги ще намери начин да потърси отговорност. Затова хората се притесняват и то с основание. Като загубиш работата си, губиш всичко. С тази пандемия не може и в чужбина толкова лесно да се иде”, разказва нашият източник.


За повсеместния страх алармираха и други хора, които обаче отказаха да застанат с лицата си и да разкрият нередностите.


ФрогНюз припомня, че подобни случаи има и от други малки населени места в България. Преди седмица наши източници от Силистра разказаха за тоталния мафиотски модел, наложен от управляващите в Силистра. Според сигнала до нас в града “коли и беси” областният координатор на ГЕРБ Тодор Тодоров. Повече за случая може да прочетете тук. 


Ако разполагате с информация за злоупотреби, не се колебайте да сигнализирате на email: info@frognews.bg


Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 4816 |05.10.2020 Председателят на ЕК се самоизолира заради контакт със заразен с COVID-19 . 37| 11744 |05.10.2020 Само във Фрог: Плевенски полицаи привикват протестиращи, за да ги сплашват и мачкат . 5| 5130 |03.10.2020 Откриха самоделна бомба във влак в Германия . 7| 10875 |02.10.2020 Съдия: Опасенията за Гешев не само се потвърдиха, но се оказаха скромни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads