Реклама / Ads
74| 5158 |28.05.2014 НОВИНИ

Схватката на тема енергетика

.
Енергийната система на България се води към срив, дружествата в сектора са в изключително тежко финансово състояние и огромна ликвидна криза, обобщи мотивите за внесения от ГЕРБ вот на недоверие към правителството "заради провал в енергетиката" бившият енергиен министър Делян Добрев.
 

В пленарната зала започнаха дебатите по четвъртия вот на недоверие, поискан от опозицията, в присъствието на вицепремиерите Даниела Бобева и Цветлин Йовчев и министрите на енергетиката и на финансите - Драгомир Стойнев и Петър Чобанов. По-късно се очаква в Народното събрание да дойде и министър-председателят Пламен Орешарски, който се завръща от визита в Рим.

От ГЕРБ обясниха поредния си опит за бутане на кабинета и заради "груба политическа намеса" на държавата в работата на независимия регулаторен орган - ДКЕВР. Такива били и критиките от Брюксел.

Бившите управляващи са констатирали също остро противопоставяне и сблъсък между България и Европейската комисия в т.ч. по "Южен поток", за намеса на държавата в спора между ДКЕВР и ЕРП-тата. Критикуват и опитите на управляващите да крият от опозицията официална информация за работата на НЕК.

„ЕК стартира наказателна процедура заради нарушаване на европейски закони. Липсва визия, действия, експертен дефицит, печалбите на дружествата изчезнаха, загубите се увеличиха многократно - с милиарди за 1 година. Към това се прибавя липса на капиталови инвестиции, в същото време за 2013 г. и първите три месеца на т.г. междуфирмената задлъжнялост е надхвърлила 1 млрд. лв. Раздуват се разходи, говори се за "екзотични разходи" като купуване на Химко-Враца с пари от енергетиката”, аргументира се в началото на дебата по вота бившият енергиен министър.

Наследникът му Драгомир Стойнев обаче контрира с думите: „Правителството работи и постига резултати, независимо от атаките”. Той отчете направеното през периода на управление на кабинета - намалено с 50 % задължение за изкупуване на студен резерв на зелена енергия, увеличаване на натоварването на ТЕЦ „Марица Изток 2”.

„Ще продължим с ядрената енергетика. Тя се развива и ще се развива заради интересите на България, а не заради външни интереси. Строежът на седми реактор ще се извършва с конкурс по определена технология. „Южен поток” за нас остава стратегически европейски проект, на който държим, въпреки натиска на опозицията. Годишната лихва по заема е намалена от 8% на 4,25%.”, подчерта още Стойнев.

В 50 минути успяхте да кажете няколко прости неща, които се казват и за 5 минути, се противопостави на Стойнев депутатът от ГЕРБ Ивайло Московски и се зае да перефразира думите му: „Системата на енергетиката е сложна и оплетена и взехме едни милиарди, за да задържим положението, докато измислим няколко схеми, чрез които да си купуваме избори”, заяви Московски.

Ние ви искаме оставката, защото през последната година доказахте, че нямате никакъв капацитет и абсолютно в ущърб управлявате този сектор. Относно политиката по ядрената енергия искам да ви питам кой ви пречи да си стартирате „Белене“. Защо не го почвате, защо лъжете българските граждани? Този дисбаланс, който създадохте гарантира абсолютен колапс. Системата вече е катастрофирала, обяви Московски.

Политическото противопоставяне е само маска, заяви депутатът от „Атака” Магдалена Ташева и запита какво става с арбитражното дело в Париж. На 25 май то трябваше да приключи. Вярно ли е, че са започнали преговори за извънсъдебно споразумение?

Истината е, че в грабежа на българската енергетика невинни няма. Той започна с идването на власт на т.нар. дясно управление и с договора за Мариците на Иван Костов и сключването на един корупционен договор за изкупуването на техния ток. Затова бяха изключени и четирите реактори на АЕЦ "Козлодуй". След това настъпи ерата на Сакскобургготски. Идва тройната коалиция - 2007 г. е приет договора за ВЕИ, който е също корупционен. Като започнете след това да говорите за пазарна икономика на българина му прилошава. Оттогава думата "коалиция" е мръсна дума в българския език и има основания за това, направи анализ Ташева.

Магдалена Ташева показа от трибуната чек, подписан от южнокорейска държавна фирма за 1 милион лева на името на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Според депутатката от „Атака” тази фирма е искала да строи голяма фотоволтаична централа край търновското село Самоводене и парите са били предадени на тогавашния министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков в знак на признателност от съдействието на неговото ведомство.

Димитър Николов от ГЕРБ й отговори, че вотът на недоверие е към това правителство, а не към минали. Той я упрекна, че е объркала годините и да си даде сметка част от кой парламент е. Според него, ако от "Атака" продължат да викат на следващите избори няма да имат и 2%, а ще са на нула. След тази реплика председателят на Народното събрание му отне думата.

Включително и ресорният служебен министър заяви, че е заварил енергетиката в катастрофално състояние, заяви от трибуната Явор Куюмджиев от БСП. Този вот на недоверие е към вас - към политиката, която в продължение на 4 г. водихте. Това, което направихте, беше трагично. Щеше да бъде прекрасно да се засрамите, но вие това не можете да го направите, защото защитавате интересите на монополите, а ние защитаваме националните интереси.

За разлика от вас, ние ще се борим докрай. Вашето управление беше човеконенавистно и хората ви го показаха, обърна се Куюмджиев към ГЕРБ. Вотът на недоверие няма да мине, а за вас ще останат само сълзите на огорчение, че никога няма да се върнете на власт, каза още социалистът.

Колеги, много къса памет имате. Вие не завършихте мандата си, бяхте свалени предсрочно от народно недоволство, а причината беше произвола на ЕРП-тата, коментира Красимир Янков от левицата. Според него е напълно несъстоятелно твърдението на ГЕРБ, че има политическа намеса в спора между ДКЕВР и ЕРП-тата.

„Своеволното неплащане на ЕРП-тата към НЕК е нарушаване на закона, дори води до заплаха за националната сигурност. Законите трябва да се спазват от всички, в това число и от монополистите. ДКЕВР има правомощията да реши този казус. Не трябва да правите пореден опит да омаловажавате институциите в България, каза още Красимир Янков.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 50| 4553 |23.05.2014 Орешарски и Стойнев готови за дебата за енергетиката . 32| 5317 |23.05.2014 Искри в ефир преди дебата за енергетика . 47| 5065 |16.05.2014 ГЕРБ внесоха вота; енергетиката била пред колапс . 12| 5481 |14.05.2014 Ивайло Московски: ЕК започна наказателна процедура срещу България за енергетиката

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads