Реклама / Ads
3| 5154 |24.09.2012 НОВИНИ

Швейцарците отхвърлиха тоталната забрана на пушенето

.
Швейцарците се обявиха с голямо мнозинство против строгата забрана на тютюнопушенето в барове и ресторанти. Това показват резултатите от проведения референдум, който е запазена марка за изразяване на мнението на хората в страната на шоколада и банките.
 
Против забраната са гласували избирателите в повечето от 26-те швейцарски кантона, съобщи информационната служба на правителството.


Прогнозните резултати в национален мащаб показват, че 66 процента от швейцарците са против инициативата, наречена "Защита от пасивното тютюнопушене", подета от здравното министерство и подкрепящи го организации, а 34 на сто я одобряват. Целта на инициаторите на референдума бе да се забрани пушенето в заведения и на работните места в страната като цяло. Според тях ограничаването на пасивното пушене ще подобри общественото здраве.

Правителството и бизнес организации се противопоставиха на засилването на мерките срещу тютюнопушенето, твърдейки, че въведените ограничения през 2010 г. са напълно достатъчни. Сега действащите мерки забраняват по принцип пушенето в затворени помещения на обществени места.

Съгласно действащото законодателство собствениците на ресторанти могат да разрешат на клиентите си да запалят цигара в обособени помещения или в заведението, ако то е съвсем малко. В различните кантони са в сила различни правила. В 8 кантона действа пълна забрана на пушенето на обществени места, а в 11 се прилага законът от 2010 г., който допуска пушачи в заведения с площ до 80 кв. м или в салон за пушене с обслужващ персонал, ако заведението е голямо. В 7 кантона, сред които и Цюрих, е забранено да се пуши в заведенията, но са разрешени пушалните с обслужващ персонал.

Швейцария е страната, организираща най-много референдуми в света. От 1848 г. са свикани над 500 всенародни допитвания. Законът изисква над 100 000 подписа, за да бъде поставен даден въпрос за решаване от обществото.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5771 |19.05.2011 Отхвърлиха доклада на комисията "Кушлев" . 4| 5063 |03.02.2011 Отхвърлиха лекарството на Продан Христов срещу рак . 0| 4564 |13.05.2010 Отхвърлиха още едно вето на Първанов . 3| 4472 |19.06.2008 Обясняват на швейцарците, че българите не са заплаха

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads