Реклама / Ads
0| 2779 |22.11.2022 НОВИНИ

Швеция задържа руска двойка, шпионирала с години в полза на Русия

.
Източник: Снимката е илюстративна
Шведската служба за сигурност SAPO арестува двама души, заподозрени в шпионаж в продължение на години в полза на неназована държава, съобщиха властите, а медиите съобщиха, че става дума за семейна двойка от Русия, предаде БГНЕС.
 

"Службата за сигурност проведе операция днес сутринта в района на Стокхолм", съобщиха от прокуратурата.

 

Отделно от това от SAPO заявиха: "Едно от арестуваните лица е заподозряно в груба незаконна разузнавателна дейност срещу Швеция и груба незаконна разузнавателна дейност срещу чужда държава".

 

Второто лице е заподозряно като съучастник. От съдебните документи става ясно, че според прокурорите събирането на разузнавателни данни в района на Стокхолм се е извършвало от януари 2013 г. SAPO и прокуратурата отказват да дадат подробности за двойката, но вестник „Aftonbladet“ съобщава, че те са съпружеска двойка, емигрирала от Русия в Швеция малко преди 2000 г.

 

Според „Aftonbladet“ двойката, и двамата на около 60 години, изглежда е водила спокоен живот в жилищен квартал на Стокхолм, като същевременно е шпионирала Швеция и друга държава в полза на Русия.

 

"Те са точно като всички останали. Понякога ги поздравяваш и това е", казва съсед, интервюиран от вестника. "Във връзка с арестите бяха извършени обиски на помещения и трето лице беше задържано за разпит", заявиха от службата за сигурност.

"Криминалното разследване, довело до арестите, е продължило известно време", заявиха от SAPO.

 

Нито SAPO, нито прокуратурата коментираха самоличността на страните, за които става въпрос, нито какъв вид разузнавателна информация е била събрана.

И двете агенции подчертаха, че случаят "не е свързан с нито едно от другите дела на службата".

 

По-рано през ноември прокурорите обвиниха двама шведски братя в "шпионаж при утежняващи вината обстоятелства" за предполагаем шпионаж за руската служба за военно разузнаване ГРУ в периода 2011-2021 г. Съдебният процес срещу тях трябва да започне тази седмица. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 3646 |21.11.2022 Задържаните украинци за кражба на 100 бона се явиха ”бушонирани” в съда . 4| 3392 |20.11.2022 Москва и Техеран са подписали споразумение за производство на БпЛА на руска територия . 1| 2987 |20.11.2022 Двама от 13-те задържани за педофилия остават в ареста . 0| 2999 |19.11.2022 Повдигнати са обвинения на 13-те задържани за разпространение на детска порнография

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads