Реклама / Ads
13| 6229 |08.11.2015 НОВИНИ

Симеон Дянков: НЕК е в банкрут, може да има режим на тока

.
Симеон Дянков
Правителството трябва да каже, че НЕК е в банкрут и да се тръгне към създаването на нов НЕК. Или трябва да се вдигнат много повече цената на тока и за бита, и за бизнеса, или внезапно ще се окажа, че една част от енергийната ни система не може да работи...Ще се върнем 20 години назад, когато имахме режим на тока. Това каза бившият финансов министър Симеон Дянков в интервю за "120 минути" на bTV.
 
Той коментира и в началото полицейския протест. Гневът на полицаите не е справедлив. Службите за сигурност, военните, ДАНС и МВР още от времето на социализма са много привилегировани. Не е заслужено те да получават по 20 заплати при ранно пенсиониране, каза още Дянков.

„Смятам, че правителството и министър Владислав Горанов вършат това, което трябва да се направи. Това трябваше да стане доста по-рано. И ние пробвахме да направим същите промени, но тогава министър Цветанов спираше каквито и да било реформи, каза Дянков. Според него човек, който не е от системата на МВР, има много по-голям шанс да направи реформи

Имайки предвид победата, която ГЕРБ регистрираха на местните избори, Дянков подчерта, че сега е моментът да се правят подобни реформи. „Следващата година ще бъде много по-трудно. Не трябва да се отстъпва назад. Ако подобно нещо се случи, ще се чакат няколко години някой по-реформаторски настроен кабинет да го направи”, посочи той.

Бившият финансов министър коментира и заемите, които взима кабинетът. По думите му това се случва „прекалено често и прекалено необосновано”. „Миналата година се взеха 16 млрд. следващата – 5. Това са големи суми. Убеден съм, че България не се нуждае от толкова големи заеми. Това е грешка. Това дава лоши сигнали навън”, подчерта Дянков.

Той предположи, че дългът се взима заради енергийния сектор. „Има голяма несигурност, която съществува в бюджета, и това е енергийният сектор. Има един голям дефицит, който не е покрит, над 4 млрд. лв. За мен единствената причина да се иска дълг, значително по-голям от дефицита, е да има значителен резерв за евентуално спасяване на енергийния сектор. Убеден съм, че следващата година той ще трябва да бъде спасяван. Това не е влязло в бюджета, защото тогава ще отидем на свръхдефицит, а ЕК ще ни наложи санкции. Затова се премълчава”, коментира той.

„Тази дупка се трупа и ще избухне в лицето на това правителство. Решенията са лесни, но непопулярни. По-добре да се обяснят и да се вземат сега. Правителството трябва да каже, че НЕК е в банкрут и да се тръгне към създаването на нов НЕК. Или трябва да се вдигнат много повече цената на тока и за бита, и за бизнеса, или внезапно ще се окажа, че една част от енергийната ни система не може да работи,. Ще започнем да изпитваме потребности от ток, а производителите ще казват, че не им се плаща. Ще се върнем 20 години назад, когато имахме режим на тока. Не тази зима, но следващата есен ще е ясно, че по този начин системата не може да работи”, прогнозира Симеон Дянков.

На настоящия министър на финансите Владислав Горанов Дянков  писа 5-ца. „Говори по-малко от мен, но се съобразява твърде много с политическия процес, поясни той.

На премиера Бойко Борисов също писа 5. „Той е много по-обигран, с много повече опит. Добре работи с коалицията. Да не мисли само за това как сега се развиват нещата, а как след години хората, като погледнат назад, ще оценяват мандата. Да мисли по-исторически”, посъветва го Симеон Дянков.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4052 |25.10.2015 Първан Симеонов: Местният вот стана занаятчийски . 35| 6423 |16.10.2015 В. Симеонов: Българските полицаи да стрелят на месо . 30| 5091 |01.10.2015 Симеон II : Без Русия няма да се реши кризата в Сирия . 4| 6172 |28.09.2015 Адв. Симеонов за Фрог: Без разрешение се подслушва

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads