Реклама / Ads
3| 3914 |07.03.2017 НОВИНИ

Симеон Николов: Незабавна реакция на изказването на турския министър

.
Симеон Николов
Вчера турският министър на труда и социалните грижи призова българските изселници да гласуват масово на изборите на 26-и март, като специално подчерта подкрепата на Турция за една конкретна българска партия. Незабавно трябва да има реакция. Самоуважаващите се страни реагират веднага на такива случаи, коментира пред БНР Симеон Николов.
 
Търси се вътрешнополитическият ефект, тъй като знаем, че престои референдум на 16-и април и се прави всичко възможно да се привлекат гласоподаватели, които невинаги са заставали на страната на Ердоган. Всичко това е свързано и с отказите, които Турция получи от Германия, Австрия, Холандия, да се провеждат такива политически агитации. Ако България мълчаливо допусне такава намеса, тогава това би било много показателно. Прави се провокация с цел сондиране на възможности, каза още директорът на Центъра за стратегически изследвания в сигурността и международните отношения.

В изказването на турския министър се говори за синхронизиране на динамиката на развитие в Турция и в България, посочи Симеон Николов:

Коя динамика и кое бъдеще? Бъдеще на една президентска република, на една пълзяща ислямизация, която идва от Турция и продължава към Централна Европа. Това посегателство към бъдещето развитие на България – това е истинското предизвикателство, а не самата подкрепа. Това разкрива стратегията на турския министър.

Според Симеон Николов е въпрос на достойнство и международна култура българското външно министерство да реагира – или с връчване на дипломатическа нота, или с покана на турския посланик, който да даде обяснение за това поведение.

Симеон Николов коментира и възможността за Европа на няколко скорости: В ситуацията за Европа на няколко скорости България трябва да заложи на онези елементи от тези сценарии, които са в дългосрочна полза на България, както и да сменим стила на досегашното си поведение – вместо да изчакваме какво ще решат другите, да участваме във формирането на тази политика.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4029 |28.02.2017 П. Симеонов за Фрог: Центристи ще наклонят везните към ГЕРБ или БСП . 4| 4012 |15.02.2017 Симеонов: Нямам време да се занимавам с БСП и ГЕРБ . 4| 3847 |06.02.2017 Симеонов: Може да има въоръжено въстание, ако БСП рестартира ”Бургас-Александруполис” . 8| 4691 |05.02.2017 Каракачанов, Симеонов и Сидеров заедно пак на избори

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads