Реклама / Ads
1| 4662 |05.06.2015 НОВИНИ

П. Симеонов: БСП и ДПС се върнаха към синхрон

.
Йордан Цонев и Михаил Миков Източник: Булфото, архив
В управляващото мнозинство има крайно различни лагери и сложна плетеница от интереси. Това се наблюдава от месеци, но сега се затвърди. Такъв кабинет трудно може да си позволи да прави резки движения.
 
Това мнение изказа социологът от „Галъп интернешънъл” Първан Симеонов пред БНР по повод проваленото заради липса на кворум заседанието на Народното събрание. От ГЕРБ обвиниха за провала на опозицията - БСП и ДПС, които не са се регистрирали.

Този парламент от самото начало беше сложен, обясни Симеонов и допълни: „43-ото Народно събрание вещаеше необходимост от различни сметки, от гъвкави мнозинства и плаващи подкрепи. Този парламент проявява един от своите потенциални дефекти. Даде се първи голям знак за консолидация на две основни опозиции или въобще на опозицията. Интересно е не толкова поведението на „Атака", колкото синхронът между БСП и ДПС - синхрон, който бяхме позабравили.

Поведението на ДПС изглежда вежливо по-скоро към ГЕРБ, отколкото към БСП, така че на фона на цялостния курс на ДПС, който от доста време насам е плавен преход към ГЕРБ, днешната ситуация е по-скоро изолиран случай".

Според социолога „вежливото отношение" на ДПС към ГЕРБ не е „вежливо отношение" към Патриотичния фронт и Реформаторския блок: „Това ясно се вижда в поведението на ДПС. Поведението на ДПС и БСП е предупредително, защото не за първи път виждаме такава лоша дисциплинираност на депутатите. Важно обстоятелство, което отбелязва съпредседателят на ПФ Валери Симеонов, е, че по този начин се избягва обсъждането на въпроса за дървесината и неврологичния за ДПС сектор „Горско стопанство".

Случаят може да не остане изолиран. Но това не е предишният парламент. Сега няма критична нужда от „златен пръст" и затова в управляващата формация просто ще се стегнат редиците занапред", смята социологът.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 4309 |04.06.2015 Симеонов: Не работи мажоритарното гласуване в България . 75| 5027 |24.05.2015 В. Симеонов: Ще преразгледаме отношението си към управляващите заради битовата престъпност . 17| 4551 |22.05.2015 Симеонов: Властта да насажда страх и респект . 4| 4394 |20.05.2015 Мерджанов: ГЕРБ превърнаха президента в съветник на премиера

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads