Реклама / Ads
2| 4451 |29.04.2015 НОВИНИ

Синдикати възмутени, двойни смени и по детските градини

.
Възмутени сме и сме категорично против порочната практика да се работят двойни смени в детските градини. В национално проучване са констатирани многобройни случаи в почти всички наблюдавани градини на отработване на отпуски, работа по 12 часа на ден от учител, който замества отсъстващ колега и то нерегламентирано.
 
Това заяви пред Дарик председателят на Синдикат „Образование" към КТ „Подкрепа" Юлиян Петров. Той отбеляза, че нерегламентиран труд е установен след сигнали в детски градини в София, Благоевград и Търговище, но това е практика в детските градини в цялата страна.

По думите му, от поредното синдикално изследване се констатира, че българският учител е много уморен и стресиран от огромното натоварване с часове работа над преподавателската норма и то все незаплатена. В Европа мярката за седмична преподавателска натовареност на учителите във всички нива е 18 часа и часовете работа над тази норма са извънреден труд. Те са по изключение и безспорно се заплащат.

Претоварването е опасно, защото води до непредвидими изменения в реакциите на хората от всички видове професии, съпоставими с действията на акушерката, нанесла побой върху бебе в болница „Софиямед". Най-често двойните смени на учителите в детските градини стават по идея на кметовете и общинските администрации, обикновено без писмена заповед, а с устна препоръка към директорите на градини да правят икономии на финансови средства.

Това е дръзко нарушение на Кодекса на труда, а икономисаните средства са нищожни. Тези, които носят отговорност за това недопустимо действие, застрашаващо живота на децата, са единствено директорите на детските градини, коментира Петров.

За сметка на качеството на учебно-възпитателния процес, за сметка на изхабяването на учителя и за сметка на по-лошото обгрижване на децата, нека не се правят компромиси, призова председателят на Синдикат „Образование".
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4461 |11.03.2015 Шеф на синдикатите в МВР: Да не се радваме на нов началник . 3| 7813 |20.02.2015 Почина партньорка на Тодор Колев в "Двойникът" . 4| 4888 |05.02.2015 Московски гневен: Синдикатите лъжат, че пощите се приватизират . 9| 7724 |02.02.2015 Синдикати: Умишлено се съсипват „Български пощи”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads