Реклама / Ads
0| 3924 |30.11.2018 НОВИНИ

Синдикатите: Двамата генерали да се разберат за въгледобива

.
КНСБ и КТ „Подкрепа” на разговара с президента Румен Радев.
Синдикатите заявяват на среща с президента, че искат ”двамата генерали да се разберат за въгледобива”. Румен Радев е обсъдил с КНСБ и КТ „Подкрепа” позиция на България за форума на ООН за климатичните промени, който ще се проведе в Полша в понеделник.
 

КНСБ и КТ „Подкрепа” разговаряха с президента Румен Радев за позицията, която държавният глава ще представи на форума на ООН за климатичните промени в Катовице, Полша в понеделник.

 

Президентът е представил позиция получена от Министерския съвет и проект на изказване на английски език. Радев е съобщил, че ще представи свой вариант с по-категорична позиция.

 

 „Получил съм изказване от Министерския съвет на английски. Това изказване е добро, но освен подкрепа за решенията от парижкото споразумение, не виждам по-категорична позиция, която съм изпратил за съгласуване. Този въпрос изисква ясна визия и стратегия с ясен хоризонт и стратегия от управляващите по отношение на целия бранш за развитие на въгледобива и ТЕЦ-овете и използване и разпределение на студения резерв”, каза президентът Румен Радев.

 

От Министерския съвет са заели позиция да няма допълнително завишаване на изискванията за въглеродните емисии от поетите ангажименти с подписването на Парижкото споразумение за климата през 2015г.

 

Президентът призова за ясна стратегия от страна на изпълнителната власт за бъдещето на въгледобива с оглед на стратегията на Европейската комисия, която предвижда спиране на добива на въглища до 2050.

 

 „Въгледобивът е важен сектор за хиляди български миньори, с местен труд те осигуряват своята прехрана и енергетиката на България. Това е стратегически отрасъл за България”, посочва президентът.

 

По думите на Радев държавният глава не формира стратегията и визията в този сектор, защото това е ангажимент на Министерския съвет. Това обаче не означава, че президентът няма отношение, е посочил той.

 

„Организирахме две протестни акции да покажем на местната общественост в Раднево и на място пред институциите, че за нас разговорите, които водим с властта за бъдещето на сектора, са от загриженост и тревога. По тази тема двамата генерали да седнат заедно и да решат въпроса, защото знаем вашите правомощия, но и доверието, което има към вас защото има институции с правомощия, но не с такова доверие. Иска ми се да  вярвам, че ще има обща единна твърда позиция да не се увеличават емисиите към нас и ЕС като цяло. На национално ниво ние в нетно изражение ние не изпускаме емисии, ние сме отличници и спомагаме в момента независимо от всички оценки и санкции”, заявява лидерът на КНСБ Пламен Димитров. Димитров е увери президента, че синдикатите ще се запознаят с редактирания вариант на неговото изказване.

 

На въпрос защо президентът представлява България в Полша, Радев отговори, че поканата е била до него, съобщава БНТ.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4173 |01.10.2018 Двамата иранци, заловени с над 700 кг хероин, остават в ареста . 0| 3909 |27.09.2018 Откриха телата на двамата издирвани рибари . 0| 4320 |14.09.2018 Мая Манолова: Задържането на двамата журналисти нарушава човешки права . 5| 4899 |11.09.2018 Президентът към наградени генерали: Компенсирахте нелепи политически решения!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads