Реклама / Ads
9| 5021 |20.07.2010 НОВИНИ

Синдикатите искат референдум за пенсионната реформа

.
Синдикатите ще поискат да бъде направен референдум за пенсионната реформа у нас. Това каза вицепрезидентът на КНСБ Пламен Димитров, след като представителите на КТ"Подкрепа" и КНСБ напуснаха днешното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество.
 

Според Димитров, трябва да се зададе въпрос на народа - да се увеличат ли осигурителните вноски или да се вдигне стажът и възрастта за пенсиониране.

"Нека да питаме, г-н премиер", обърна се Димитров към Бойко Борисов. Според Димитров именно работниците, а не работодателите трябва да бъдат питани за пенсионната реформа.

По-рано днес синдикатите напуснаха заседанието на Национални съвет за тристранно сътрудничество.

"Ние казахме своето мнение и напуснахме заседанието, защото това беше едно безумно тъпо работодателско изказване, което просто преля чашата. Имахме совите аргументи, но те не се съгласиха с нас", коментира случилото се председателят на КТ „Подкрепа” д-р Константи Тренчев.

По този начин синдикалистите изразят своя протест, каза лидерът на "Подкрепа”.

Синдикалистите категорично не споделят вижданията на правителството за промените в КСО, които предвиждат увеличение на възрастта за пенсиониране с 5 години за жените и 3 години за мъжете.

Според Тренчев, реформата в пенсионната сфера, трябва да се направи последователно, а не ”речено-сторено от догодина”.
“От това намаляване на осигуровките и оставяне на повече пари в бизнеса, както видяхте – той нито цъфна, нито върза”, коментира синдикалният лидер.

Заедно с колегите си от КНСБ Тренчев ще иска среща с министър-председателя Бойко Борисов.
 
"За мен основният фактор, който натиска да се взимат такива мерки е финансовият министър, а не социалният министър. Социалният министър просто няма друг избор” каза още лидерът на “Подкрепа”.

По думите на Тренчев, решенията на Симеон Дянков са в конфликт не само с мненията на синдикатите, а и с вижданията на цялото общество.

Запитан дали не е време да се иска оставката на Дянков, Тренчев каза, че министър-председателят взима окончателните решения и носи отговорността за действията на неговите министри.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 4695 |17.07.2010 Оптимизират пенсионната система . 6| 4886 |15.07.2010 Сините искат нова герберска оставка заради лобизъм . 1| 4571 |14.07.2010 БГ-министри искат удължаване на проекти по ИСПА . 5| 4867 |08.07.2010 Костов точи брадва за МВР, БСП искат пари за комари

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads