Реклама / Ads
104| 8592 |15.11.2011 НОВИНИ

Сини и червени рамо до рамо срещу Бюджет 2012

.
Днес СДС и БСП застанаха на едно позиция – че ще гласуват "против" Бюджет 2012. Сините остро разкритикуваха управляващите заради политиката им по големите и особено важни за България инфраструктурни проекти от Големия шлем, а социалистите се загрижиха особено за бюджетите на НОИ и НЗОК.
 

 

СДС няма да подкрепи "Бюджет 2012", което не значи, че финансовият министър Дянков трябва да си подава оставка. Това стана ясно по време на пресконференция в централата на партията.

Правителството няма да увеличи пенсиите, нито ще увеличи заплатите в държавния сектор, нито ще създаде условия за по-високо заплащане в частния сектор, убеден е лидерът на СДС Мартин Димитров. Според него предизборните обещания на ГЕРБ ще останат неизпълнени.

 

По думите на синия лидер събитията в последно време доказват опасенията на СДС, че правителството не се отказва от инфраструктурните проекти в Големия шлем. Освен това има одобрена ОВОС по проекта Бургас-Александруполис, който е огромен риск за българския туризъм и евентуалните приходи от него са мизерни на фона на рисковете за България.

 

Новият президент каза, че ако има положителна ОВОС, ще подкрепи проекта, посочи още Димитров. Той съобщи и че има стрес-тест за „Белене" и предположи, че правителството ще построи централата.

 

Според Димитров неслучайно двата проекта се движат заедно. Неговата прогноза е, че в крайна сметка кабинетът ще спре Бургас-Александруполис, но ще развие „Белене" и ще се аргументира с това, че не може едновременно да бъдат спрени всички проекти от Големия шлем.

 

Тези няколко милиарда лева за кредити, записани в бюджета, ще се използват за „Белене", убеден е Димитров. Той предупреди, че ако се реализира проектът Бургас-Александруполис, най-малкото един танкер ще спира в Бургаския залив и че ако се случи това, щетите ще бъдат големи.

 

Според анализ на рисковете от проекта през Бургаския залив, Сакар и Странджа ще минават 700 хиляди до 1 милиона барела суров петрол, като ползите за България ще бъдат 35 милиона долара годишно. Сумата е по-малка от установената цена на суровините в боклука на София за 1 година. А само 1% увеличение в приходите от туризма в страната ще донесе печалба многократно повече от 35 милиона долара, изчисли още лидерът на СДС.

БСП няма да подкрепи Бюджет 2012, бюджета на НОИ и на НЗОК. Това пък заяви в парламента депутатът от Коалиция за България  Драгомир Стойнев, председател на Социалната комисия, цитиран от БГНЕС.

 

Не може здравеопазването да е на пазарен принцип, каза Стойнев. "Не приемаме и бюджета на НЗОК за 2012 г. Знам, че в министерството на финансите се обсъжда как да се платят "облигациите на Милен Велчев" и отсега ще ви кажа: като се открадне Сребърния фонд. Защото той изцяло покрива разходната част на тези облигации по дълга, която трябва да се плаща по време на падежа им през следващата година", посочи Стойнев. Той имал информация, че тази тема се дебатира в много тесен кръг. Вече ще започва да се обработва и общественото мнение, подсказа депутатът.

 

За първи път се отнемат социални права от всички групи – говорим за хората с увреждания, за безработните, за хората в предпенсионна възраст, за родителите и майките с деца, за пенсионерите, е позицията на червените за Бюджет 2012. Нито една от тези групи няма да спечели от бюджета, категоричен бе той. Напротив, пенсионерите ще бъдат отново най-ощетените и ще трябва да платят кризата, тъй като покупателната им способност ще намалее още повече - за три години се е свила с 27%, уточни Стойнев. Развенчава се мита за т.нар. добра пенсионна реформа, нещо повече - тя не само, че е провалена, но няма да доведе до увеличаване на пенсиите и до намаляване на зависимостта на системата от бюджета, продължи той. За трета поредна година няма да има увеличаване и индексация на пенсиите, запазва се дори минималното им ниво от 136.08 лв., отбеляза народният представител. Предлагаме на министър –председателя да поживее един месец с пенсионер, за да разбере как той преживява със 136.08 лв., заяви още Стойнев.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 5157 |06.10.2011 Изборната ваканция скара ГЕРБ и червените . 4| 12949 |30.08.2011 Червените се бъзикат – предлагат Сергей за вице на Калфин . 38| 5194 |15.08.2011 Червените фалирали, търсят пари от олигарси . 47| 6022 |10.08.2011 Докъде ще стигне мъжествеността на Борисов щели да гледат червените

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads