Реклама / Ads
1| 4730 |23.01.2015 НОВИНИ

Св. Синод потвърди, че обвиняем за пране на пари е наел църковен имот

.
Светият Синод потвърди, че обвиняем за пране на пари е наел църковен имот. Става дума за тенис-кортовете на духовната семинария, които са дадени за стопанисване на фирма „Индустриал пак къмпани” АД. В управителното тяло на фирмата фигурира Николай Велков, който обвиняем за данъчни престъпления и пране на пари.
 

 Ето и писмото на Св. Синод:

 

 

В отговор на публикуваната във вашата медия статия със заглавие „Човек на Алексей Петров се докопа до апетитен църковен имот” бихме искали да поясним следното:

 

Между Софийска духовна семинария „Св. Иван Рилски" и Сдружение „Тенис клуб София“, юридическо лице с нестопанска цел със седалище и адрес на управление гр. София, представлявано от председателя на управителния съвет Таня Георгиева Мирчева, имаше сключен Договор за наем от 01.12.2008 г. на терен, находящ се в източната част на двора на Семинарията, в който наемателят да изгради тенис-кортове. Срокът на договора беше 5 /пет/ години, като е предвидено наемната цена за първите 2 г. и 6 месеца да е ниска – 1000 лв. на месец с оглед инвестициите, които наемателят беше длъжен да направи. Според договора имотът се връща при изтичане на срока на договора заедно с инвестициите, за които няма задължение на наемодателя за заплащане.

 

Според чл. VI, т. 1 от с изтичане на срока на Договора, а именно на 02.12.2013 г. същият се счита прекратен. Светия синод от своя страна направи конкурс, чрез обява в медиите, за избор на наемател, в който участва и Тенис клуб – София със своя оферта. На заседание на Светия Синод в пълен състав се извърши отваряне на офертите и избор на нов наемател. Това, че се визира името на митрополит Гавраил, председател на Върховния църковен съвет, като възможност за влияние, е необосновано, тъй като ВЦС е само един консултативен орган. Не бива да се омаловажава по-никакъв начин достойнството на Св. Синод в лицето на Българския Патриарх  и Високопреосвещените митрополити, членове на Светия Синод, в чиито правомощия са подобни решения.

Въпреки, че след изтичане на срока на договора устно сме се противопоставяли на продължаващото ползване на кортовете от страна на Сдружение „Тенис клуб София“,  изпратихме и  нотариална покана рег. № 1193, том I, № 46 на Нотариус Чайка Бележкова, № 077/ НК, с район на действие СРС, връчена на 10.07.2014 г. на Таня Георгиева Мирчева – законен представител на Сдружението. С тази покана Софийската духовна семинария „Св. Иван Рилски", като наемодател и „Светия Синод“  като собственик прекрати договора с едномесечно предизвестие, на основание чл. 238 във връзка с чл. 236, ал. 1 от ЗЗД, което предизвестие изтече на 10.08.2014 г. и наемателят бе поканен да предаде на наемодателя имота, който продължаваше да държи без основание.

 

Българската православна църква – Българска патриаршия,  ръководена от Светия Синод, представлявана от законния си представител НЕОФИТ, Патриарх Български и Митрополит Софийски, е собственик на целия двор на семинарията – земя и сгради. Между Българската православна църква – Българска патриаршия е сключен договор за наем с “Индустриал пак къмпани” АД,  представлявано от Изп. директор Иван Николаев Велков, който е с нотариална заверка на подписите. Възоснова на този договор наемателят “Индустриал пак къмпани” АД се снабди със заповед за незабавно изпълнение и бе издаден от съда изпълнителен лист по гр. дело № 44508/ 2014 г. по описа на Софийски районен съд, I г.о., 90 състав. Бе образувано изпълнително дело № 328/ 2014 г. по описана Частен съдебен изпълнител Веселка Любенова. По това изпълнително дело съдебният изпълнител насрочи по реда ГПК въвод за новия наемател и се яви на място, за да извърши въвода, но завари в тази част от имота Сдружение „Тенис клуб София“. Съдебният изпълнител изслуша възраженията на представителя на Сдружението г-жа Таня Мирчева и даде срок на Сдружението до 22.09.2014 г. да освободи имота. В този срок сдружението освободи имота доброволно и на 24.09.2014 г. и собственикът въведе новия наемател си в празния имот, като се съставен и протокол. Към настоящия момент няма договорни отношения за наем или др. със Сдружението.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 9953 |11.12.2014 Св. Синод пред Фрог: Архим. Дионисий има връзка с масоните, но e праведен . 6| 4335 |09.12.2014 Протест пред Светия синод . 0| 4821 |24.11.2014 Кметът на Неделино вече е обвиняем . 5| 4494 |22.10.2014 Синодът търси пари за „Св. Александър Невски”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads