Реклама / Ads
5| 4579 |20.06.2014 НОВИНИ

Синоптици: Най-страшното отмина

.
България в момента е подгизнала. На места от март насам валежите са 300 процента над нормата и е цяло щастие, че не са активизирани свлачища.
 

Това коментира климатологът доц. Георги Рачев пред Дарик. Преподавателят в СУ „Св. Климент Охридски" подчерта, че климатът не е постоянна величина и човечеството трябва да е доволно, че въпреки аномалиите, през последните 6000 години живее в приятно и комфортно време. Чудо е, че свлачищата на много места не са тръгнали, просто щастие е за нас, категоричен е доц. Рачев.

"Има надежда от 21 юни, когато идва астрономическото лято, да се установи по-сух период в страната", коментира още климатологът. По думите му юли и август ще бъдат нормално топли и малко по-сухи от обикновено.

Колегата му Минчо Празников коментира в студиото на "Дневен ред", че България е преживявала и други тежки наводнения, като това в с. Бисер и за жалост за разлика от валежите, синоптиците не могат да предвиждат и наводненията. И Празников даде надежда, че с идването на астрономическото лято положението ще се подобри и дъждовете скоро ще се сменят със слънчево и топло време.

Най-тежката обстановка вече отмина. Утре също очакваме превалявания, които ще са с краткотраен характер и не така интензивни, както през изминалите дни, каза за БНТ Анастасия Стойчева, синоптик към НИМХ на БАН. Тя потвърди, че Североизточна България остава най-критичната точка.

Черноморските реки повечето са в средни нива, така че имат капацитет да поемат все още оттокът от водосборите си. Единствено река Батова е преляла близо до устието си, при курортния комплекс Албена, където морето всъщност е подприщило реката и прави положението още по-сложно, каза хидрологът Весела Стоянова.

Астрономическото лято настъпва в 13:51 ч. на 21 юни, събота. Валежите ще продължат и през този ден, но ще са с много по-малък интензитет. През следващите няколко дни времето ще се подобрява бавно, единодушни са синоптиците.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 5802 |20.06.2014 Австрия и Словения застанаха зад "Южен поток" . 32| 5259 |20.06.2014 БСП дарява 30 хил. лв. за пострадалите от наводненията . 28| 6698 |20.06.2014 Цв. Йовчев: Възможни са свлачища . 70| 5214 |20.06.2014 Орешарски и Чобанов подкрепиха действията на БНБ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads