Реклама / Ads
3| 5251 |12.06.2014 НОВИНИ

Скачат заплатите на Фандъкова, районните кметове и съветниците

.
От 1 юли скачат заплатите на общинските съветници в София, на районните кметове и на кмета на града. Това решение бе взето на днешната сесия на Столичния общински съвет въз основа на постановление на Министерския съвет и промените в Закона за местното самоуправление. В момента заплатата на районен кмет е 1200 лева.
 

 

Кметът Йорданка Фандъкова обяви пред БНР, че администрацията подкрепя увеличението на заплатите на районните кметове, тъй като отговорностите в работата им били големи. Коментар обаче за своята заплата не направи:

Искам категорично да кажа, че аз никога не съм поставяла и не бих поставила въпроса за моята лична заплата. Предложението на Общинския съвет е свързано и с факта, че заплатите на Общинския съвет са функция от заплатата на кмета.

По настояване на Йорданка Фандъкова, увеличението на заплатата й няма да бъде максималното, обясни председателят на Общинския съвет Елен Герджиков. По думите му, и общинските съветници не са се възползвали от максимума, който предвижда законът.


Заместник-кметът по финанси Дончо Барбалов обясни, че в бюджета на София има средства за увеличение на заплатите както на столичния кмет, така и на районните кметове: Към края на май имаме 17 милиона лева по-добри приходи. Общината може да си позволи на районните кметове да плаща едни разумни заплати.

 

Пари за заплати има, но няма за строителството на третия лъч на Софийското метро. Може да се забави и началото на изграждането му, коментира кметът Йорданка Фандъкова. По думите й, все още няма одобрено финансиране и споразумение на държавата с Европейската комисия:

 

Европейската комисия върна за пореден път предложения проект на споразумение с правителството. Това със сигурност означава, че тази година 2014-а е нулева за настоящия вече нов програмен период и очакваме да се изчистят забележките, за да може в края на краищата държавата ни да се възползва от този много сериозен финансов ресурс, което специално за София означава най-тежкия участък от третия лъч на метрото, означава около 140 милиона евро за градско развитие, изграждане на инсталация в "Топлофикация-София" за оползотворяване на RDF-а в завода за отпадъци, който в момента се строи. Това са изключително важни проекти, така че очакваме, че всички ще си свършат работата, така че държавата да не загуби време и да се възползва от тези нужни средства.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5151 |31.05.2014 Искат от МФ 20 млн лв за 20% увеличение на заплатите в Спешната помощ за догодина . 29| 5798 |30.05.2014 Министър Андреева: В Спешна помощ заплатите не са пипани отдавна . 20| 5029 |25.05.2014 Слабаков: Всички партийци са наши слуги, ние им плащаме заплатите . 2| 4715 |15.05.2014 Заплатите намаляват

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads