Реклама / Ads
6| 8584 |02.08.2013 НОВИНИ

Скандал във Външно заради посланическо място в Прага

.
Правителството на Пламен Орешарски вече има своите предложения до президента Росен Плевнелиев за нови посланици, оповестява информационната система на Министерски съвет. Сред тях няма кадри на ДС, вероятно защото президентът предварително обяви, че няма да ги одобри.
 

 

Предложените дипломати са от кариерата. Сред тях е и бившият български посланик във Вашингтон Лъчезар Петков, който сега е предложен за поста в Чехия. Петков подаде оставка в края на 2009 г. по искане на правителството на ГЕРБ след шумен скандал за изборни нарушения.

Петков, както и бившият посланик в Турция Бранимир Младенов, бяха принудени да се оттеглят от заеманите длъжности след дисциплинарни производства, образувани в МВнР и след парламентарно разследване на нарушения при вота зад граница през 2009 година, припомня Медиапул. През 2011 г. обаче външният министър Николай Младенов го "реабилитира" и назначи за шеф на Кризисния щаб в Министерството на външните работи. В момента е главен секретар на министерството.

За посланик в Беларус е предложен Ангел Ганев, който е бивш посланик в Украйна. 

Кандидатурата за Индонезия е на Сергей Мичев, който е бил в Пхенян, Мексико и други. Правителството предлага на държавния глава да освободи посланика във Виетнам Георги Василев и той да бъде заменен с Евгени Стойчев, който до скоро бе посланик в Канада. Тук обаче Министерският съвет е допуснал грешка, тъй като Георги Василев отскоро е посланик в Япония, сочи Медиапул.  Звездалин Лалов, който е бил началник отдел "Африка" в МВнР, е предложен за посланик в Алжир след освобождаването на сегашния ръководител на мисията там Димитър Димитров.  

За посланик в Австралия е предложена Емилия Йорданова Стефанова-Велева, която трябва да замени Красимир Стефанов. За Йордания е предложен Венелин Лазаров, на мястото на Петър Драгнев. В тази връзка правителството предлага на държавния глава да освободи Лазаров от сегашния му пост на посланик в Либия.

 

Правителството предлага още да бъде освободени Валери Рачев от поста му на посланик в Ирак, Валентин Порязов, който е посланик в Дания и Мая Добрева от Черна Гора.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 23| 5335 |29.07.2013 Таня Андреева: Заради липса на профилактика, много не доживяват до пенсия . 49| 5369 |26.07.2013 Станишев: Протестите са заради липса на морал и прозрачност в политиката . 32| 5310 |22.07.2013 Петър Чобанов: Актуализираме бюджета заради липса на политики на ГЕРБ . 176| 11104 |16.07.2013 Двама от ГЕРБ подпалили скандала с бюлетините

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads