Реклама / Ads
4| 2654 |30.11.2023 НОВИНИ

След кончината на Кисинджър: Как реагираха политиците?

.
Източник: EPA/БГНЕС
Кончината на бившия държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър предизвика вниманието на целия свят десетилетия след официалната му служба като един от най-влиятелните дипломати в американската история.
 

Учен, държавник, знаменит дипломат. На 100-годишна възраст си отиде Хенри А. Кисинджър - мъжът с несравнимо влияние върху външната политика на САЩ по време на администрацията на двама президенти. Десетилетия наред пише и дава консултации, които оформят глобалната политика и бизнес.

 

Ето реакциите на смъртта на Хенри Кисинджър:

 

ВЪНШНИЯТ МИНИСТЪР НА УКРАЙНА ДМИТРО КУЛЕБА:

 

"Интелектуалното му наследство ще продължи да оказва влияние върху разбирането на дипломацията и на световния ред".

 

РУСКИЯТ ПРЕЗИДЕНТ ВЛАДИМИР ПУТИН:

 

"Името на Хенри Кисинджър е неразривно свързано с прагматичната външнополитическа линия, която навремето позволи да се постигне разведряване на международното напрежение и да се постигнат най-важните съветско-американски споразумения, допринесли за укрепването на глобалната сигурност".

 

"Много пъти имах възможност лично да общувам с този дълбок, необикновен човек и несъмнено ще запазя най-хубав спомен за него".

 

ИЗРАЕЛСКИЯТ МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ БЕНЯМИН НЕТАНЯХУ:

 

"Кисинджър бележи края на една епоха, в която неговият огромен интелект и дипломатически талант оформиха не само курса на американската външна политика, но и оказаха дълбоко въздействие на световната сцена"

.

"Имах привилегията да се срещна с д-р Кисинджър по многобройни поводи, като последният от тях беше само преди два месеца в Ню Йорк. Всяка среща с него беше не само урок по дипломация, но и майсторски клас по държавническо майсторство. Неговото разбиране на сложността на международните отношения и уникалният му поглед върху предизвикателствата, пред които е изправен нашият свят, бяха несравними".

 

ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪВЕТ ШАРЛ МИШЕЛ:

 

"Изказвам най-дълбоки съболезнования на американския народ и на семейството по повод кончината на Хенри Кисинджър. Имах привилегията да се срещам с Хенри няколко пъти. Добър човек и блестящ ум, който в продължение на сто години определяше съдбините на някои от най-важните събития на века. Стратег с внимание към най-малкия детайл".

 

ЯПОНСКИЯТ МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ ФУМИО КИШИДА:

 

"Бившият държавен секретар има голям принос за регионалния мир и стабилност, включително за нормализирането на дипломатическите отношения между САЩ и Китай".

 

"Аз самият имах привилегията да се срещам с него многократно още от младини и съм придобил много знания от него. Бих искал да изразя най-дълбокото си уважение към големите му постижения."

 

ГЕРМАНСКИЯТ КАНЦЛЕР ОЛАФ ШОЛЦ:

 

"Хенри Кисинджър оформя американската външна политика както малцина други. Неговият ангажимент към трансатлантическото приятелство между САЩ и Германия беше значителен и той винаги оставаше близо до германската си родина. Светът загуби един велик дипломат".

 

ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА КОМИСИЯТА НА ЕС УРСУЛА ФОН ДЕР ЛАЙЕН:

 

"Стратегията на Хенри Кисинджър и отличните му дипломатически постижения формираха световната политика през целия ХХ век. Влиянието и наследството му ще продължат да отекват и през XXI век".

 

БРИТАНСКИЯТ ВЪНШЕН МИНИСТЪР ДЕЙВИД КАМЕРЪН:

 

"Той беше велик държавник и дълбоко уважаван дипломат, който много ще ни липсва на световната сцена", заяви Камерън в ефира на X. "Дори на 100 години неговата мъдрост и мисъл проличаваха".

 

БИВШИЯТ ПРЕЗИДЕНТ НА САЩ ДЖОРДЖ У. БУШ:

 

"С кончината на Хенри Кисинджър Америка изгуби един от най-надеждните и отличителни гласове в областта на външните работи. Отдавна се възхищавам на човека, който бяга от нацистите като малко момче от еврейско семейство, а след това се сражава с тях в армията на Съединените щати".

 

"Когато по-късно той стана държавен секретар, назначението му като бивш бежанец говореше колкото за неговото, толкова и за американското величие".

 

"Работил е в администрациите на двама президенти и е бил съветник на много други. Благодарен съм му за тези услуги и съвети, но най-много съм му благодарен за приятелството".

 

"На нас с Лора ще ни липсват неговата мъдрост, чар и хумор. И винаги ще бъдем благодарни за приноса на Хенри Кисинджър".

 

ПОСЛАНИКЪТ НА КИТАЙ В САЩ, СИЕ ФЕНГ:

 

"Дълбоко шокиран и натъжен от новината за кончината на д-р Кисинджър на 100-годишна възраст. Изказвам най-дълбоки съболезнования на Нанси (съпругата на Кисинджър) и нейното семейство. Това е огромна загуба както за нашите страни, така и за света. Историята ще помни с какво столетникът е допринесъл за китайско-американските отношения и той винаги ще остане жив в сърцата на китайския народ като най-ценен стар приятел".

 

СИНДИ МАККЕЙН, АМЕРИКАНСКИ ДИПЛОМАТ И СЪПРУГА НА ПОКОЙНИЯ СЕНАТОР ДЖОН МАККЕЙН:

 

"Хенри Кисинджър винаги присъстваше в живота на покойния ми съпруг. Докато Джон беше военнопленник, а в по-късните години и като сенатор и държавник. На семейство Маккейн ужасно ще липсват неговото остроумие, чар и интелигентност".

 

УИНСТЪН ЛОРД, БИВШ ПОСЛАНИК НА САЩ В КИТАЙ И БИВШ СПЕЦИАЛЕН ПОМОЩНИК НА КИСИНДЖЪР В СЪВЕТА ЗА НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ:

 

"Светът загуби един неуморен защитник на мира. Америка изгуби велик защитник на националните интереси. Загубих скъп приятел и наставник.

 

Хенри съчетаваше европейското чувство за трагедия и чувството за надежда на американския имигрант.

 

В продължение на повече от седем десетилетия той промени ролята на Америка в света, сплоти нацията по време на конституционна криза, създаде визионерски томове, съветваше световни лидери и обогати националния и международния дискурс".

 

МАРТИН ИНДИК, БИВШ СПЕЦИАЛЕН ПРАТЕНИК НА САЩ ЗА ИЗРАЕЛСКО-ПАЛЕСТИНСКИТЕ ПРЕГОВОРИ И АВТОР НА "ГОСПОДАРЯТ НА ИГРАТА: ХЕНРИ КИСИНДЖЪР И ИЗКУСТВОТО НА ДИПЛОМАЦИЯТА В БЛИЗКИЯ ИЗТОК":

 

"Кисинджър беше човек на историята, но също така беше и студент по история, а познанията му по история, дълбокото му разбиране, особено на европейската история от 19-ти век, бяха в основата на целия му подход към света.

 

Той беше дълбоко скептичен към онези, които биха се стремили да се опитат да постигнат един мирен свят. Той беше много по-фокусиран върху установяването на ред, защото редът е по-надежден от мира.

 

Той беше скептичен, че националните държави някога ще могат да прекратят конфликтите си, но ако го направят, това ще отнеме много време, а междувременно от значение ще бъде редът в света, който ще облекчи конфликтите, ще намали вероятността за война и ще създаде условия, при които националните държави ще могат да се научат да разрешават различията си, без да се стига до война.

 

Неговият подход беше много консервативен и се основаваше на необходимостта от баланс на силите на страната на онези, които ще поддържат реда, и срещу онези, които ще се опитат да го нарушат".

 

ФрогНюз

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 2688 |30.11.2023 Естония е „подготвена“ да затвори границата си с Русия след подобен ход на Финландия . 0| 5442 |30.11.2023 Нов ред за плащане на здравни и пенсионни осигуровки в НАП . 8| 5258 |30.11.2023 След оттеглянето на Борис Бонев, Столичният общински съвет пак не избра председател /видео/ . 3| 3813 |30.11.2023 FactCheck: Класическа дезинформация - "Украйна доставя оръжия на Хамас". Кой в България я разпространява?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads