Реклама / Ads
2| 2769 |30.11.2023 НОВИНИ

След опит за бой и разправии, депутатите избраха "компрометирания Мавров за заместник-председател на здравната каса" /видео/

.
След часове на дебати и скандали депутатите избраха подуправител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Точката беше включена в дневния ред след предложение от председателят на парламента Росен Желязков. Единственият кандидат за поста проф. Момчил Мавров бе избран със 103 гласа "за" и 83 "против". След гласуването се стигна до физическо напрежение между депутатите, като заседанието бе прекъснато за 20 минути.
 

Мавров е кандидат за подуправител на Здравната каса, предложен от ГЕРБ-СДС. Проф. Мавров последно беше началник на кабинета на последния служебен здравен министър на Румен Радев. 


.

 

Кандидатурата на Мавров предизвика скандали между депутатите. След гласуването и избирането му на поста се стигна и до физическо напрежение между народните представители. От "Възраждане" налетяха на колегите си от "Продължаваме промяната - Демократична България". 





До физическият сблъсък се стигна, след като Настимир Ананиев от ПП-ДБ заяви, че точката за избора на Мавров е била прокарана в дневния ред от ГЕРБ и ДПС с помощта на "Възраждане" и ИТН. "Те се оказаха резервното колело на ГЕРБ и ДПС", каза Ананиев след гласуването Мавров да бъде подуправител на НЗОК.

 


.

.

 

"След всичките дитирамби, почти всички депутати от Възраждане и ИТН не гласуваха, и по този начин осигуриха избора на компрометирания Момчил Мавров за заместник-председател на здравната каса", написа във Facebook Владислав Панев от ПП-ДБ.

 

Докато председателят на Народното събрание Росен Желязков от ГЕРБ се правеше, че не вижда напрежението между депутатите в зала, Венко Сабрутев от ПП-ДБ се обърна към него: "Виждате ли какво се случва, къде сте Вие? Става бой там!".

 


.

.

След намесата на Сабрутев, Желязков прекъсна заседанието за 20 минути. Смущаващите за законодателен орган кадри са видими във видеото по-долу - след 3:11:00 от записа.






Дори и след прекъсването обаче спречкването продължи, а излъчването на заседанието беше прекъснато.


.

 

Преди това, по време на дебата, Маргарита Генчева потвърди позицията на "Възраждане", че подуправителят на НЗОК не трябва да се избира от парламента. "По този начин политическата отговорност за действията му се прехвърля на органа, който го е избрал".

 

Мирослав Иванов (ПП-ДБ) попита групата на "Възраждане" защо са подкрепили предложението точката да бъде включена в дневния ред.

 

"Този избор щял да обслужи сглобката, но вие го направихте възможен с вашето гласуване. Говорите за принципност, а днес бяхте хората, които допринесохте точката да се разглежда. Може много да говорите от тази трибуна, може много да оплювате. Но когато дойде време за гласуване, ще подкрепите кандидатурата на г-н Мавров. Това ще бъде позорно решение на Народното събрание. Нямам търпение да покажете вашето двуличие", заяви Искрен Митев в отговор на Маргарита Генчева от "Възраждане".

 

В крайна сметка "Възраждане" не гласуваха. ИТН също не участваха в избора.






По време на дебатите се развихри скандал между съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков и ДПС. Камери показаха напрежението между Петков, Йордан Цонев и Делян Пеевски. Сцената се разви докато от парламентраната трибуна представителите на "Възраждане" и "Продължаваме промяната - Демократична България" се нападаха по темата кой обслужва ГЕРБ и ДПС. 

 

Депутатите излязоха в почивка, поискана от лидерът на БСП. След почивката депутатите удължиха времето си за законодателна дейност до приключване на разглежданата точка - избор на подуправител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

 

Искрен Митев призова ГЕРБ да предложат друг кандидат за подуправител на НЗОК "с чиста репутация". "Тогава ще го подкрепим с чисти сърца", допълни той. 

 

От парламентарната трибуна Явор Божанков от ПП-ДБ пък призова "Възраждане" да излязат и да обявят в кое село са спечелили местните избори: Поповци или Попинци. Искрен Митев отгвори, че "Възраждане" са спечелили само в "скандалния Борован", който бил единствената община, затрупана от сняг 5 дни след снеговалежа.

 

ФрогНюз




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 2684 |30.11.2023 Борис Бонев оттегли кандидатурата си за председател на СОС . 3| 6146 |30.11.2023 От велик дипломат до безмилостен прагматик и военнопрестъпник: Край на ерата “Кисинджър” . 4| 2688 |30.11.2023 Естония е „подготвена“ да затвори границата си с Русия след подобен ход на Финландия . 8| 5258 |30.11.2023 След оттеглянето на Борис Бонев, Столичният общински съвет пак не избра председател /видео/

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads