Реклама / Ads
10| 3150 |27.04.2024 НОВИНИ

По следите на Христо Грозев по заповед на Путин - българската връзка в най-големия шпионски скандал в историята на Австрия

.
Христо Грозев
Разпети петък преди Католическия Великден. Рано сутринта служители от специалния отдел "Кобра" на австрийската полиция арестуват 61-годишен мъж в малко градче в провинция Коринтия. Мъжът е Егисто От - бивш служител на Службата за защита на конституцията - австрийските тайни служби. Обвинен е в шпионаж в полза на руската ФСБ.
 

Поръченията От получавал от друг австриец - Ян Марсалек, също руски агент, издирван в Германия заради мащабни финансови измами, докато беше шеф на фалиралата германска разплащателна компания Уайеркарт. В момента Марсалек живее в Москва, смята се, че той дърпа конците на руските агенти в Австрия. Бивш началник на арестувания Егисто От в Службата за защита на конституцията - Мартин Вайс също е бил част от руската шпионска мрежа. В момента той се укрива в Дубай.





Действията на руските шпиони в австрийските тайни служби не са от вчера, но те успяват повече от десетилетие да останат незабелязани за властите. Аня Крьол от австрийския вестник "Куриер" от години се занимава с шпионската мрежа.

 

“Всичко започна някъде между 2010 и 2012 година. По това време Егисто От е полицейско аташе на Австрия в Турция. Тогава за първи път ЦРУ алармира и предупреждава австрийските власти: “Внимавайте, този човек поддържа контакти с ужасно много руски агенти в Турция”. Но по това време все още няма доказателства, за да се предприемат действия срещу него. И едва през 2017 се повяват доказателства. Тогава става ясно, че От изпраща документи, някои от които строго секретни, от служебния на личния си и-мейл. Тогава той е отстранен от тайните служби, но странно защо остава полицай. Той остава служител на полицията до 2021 година. Големият въпрос е, след като се е знаело, защо не е направено нищо още тогава", каза Аня Крьол - журналист "Куриер", пише  Десислава Апостолова в сайта на БНТ.

 

До ареста на От в края на март тази година се стига след информация от британските тайни служби за българската шпионска мрежа на Острова, която е свързана и с Австрия.

 

"Българската шпионска мрежа е причина въобще да започне разследването тук, в Австрия. Защото именно контраразузнавателната служба на Великобритания - МИ5 разкри в Лондон през 2023 година българска шпионска мрежа в полза на Русия, общо 6 души. И когато разследващите проследяват джи ес ми-те на шестимата, изведнъж се появяват чатове с Ян Марсалек. В чата между шефа на българската шпионска група и Ян Марсалек се появяват и имената на австрийците Егисто От и Мартин Вайс и на българския разследващ журналист Христо Грозев", разказа Аня Крьол.


От тези чатове става ясно, че има поръчение от Москва да бъде откраднат компютърът на Христо Грозев, който тогава живее във Виена. Руските тайни служби се надяват да стигнат до разследването за отравянето на Алексей Навални.

 

"Егисто От намира адреса на Христо Грозев, а българската шпионска група от Лондон трябва да пристигне във Виена, за да влезе с взлом в жилището на журналиста. Подготвяло се е и нападение срещу него на улицата, за да бъде откраднат мобилният му телефон, но то не се е осъществило".





Самият Грозев обяснява, че българите крадат грешния компютър.

 

"Тъй като винаги използвам една и съща марка компютри, те са взели стар компютър, мислейки, че е именно този, на който е разследването за Навални. Аз реално започнах да се занимавам отново с разследваща журналистика през 2014 година, мисля, че този компютър има по-скоро корпоративни мои данни от работата ми като медиен изпълнителен директор на много радиостанции в Европа. Така че не са намерили това, което са търсели и доколкото се вижда от чатовете, са страшно разочаровани. И дори там е смешно, че веднага след влизането с взлом, те започват да следят какво ще напиша в социалните мрежи, в Туитър и са много учудени, че аз не коментирам открадването на такъв важен компютър часове и дори дни след като са го взели. Причината е, че това не е бил компютърът с нещо ценно. Отдавна не съм го използвал, но разбира се е крайно, крайно шокиращо и неприятно да знаеш, че с помощта на австрийски служби и български сънародници мои лични документи, в които има и семейства снимки и семейна информации и пароли са стигнали до централата на ФСБ", коментира пред БНТ Грозев.


Освен компютъра на българина, макар и грешен, до централата на руските служби на Любянка в Москва стигат и три мобилни телефона на австрийски политици. А в дома на От са открити и два откраднати лаптопа, които използват специална компютърна система за предаване на секретна информация.

 

Австрийската шпионска мрежа има връзки и с политиците на страната, най-вече с крайнодясната Австрийска партия на свободата.

 

"Преди няколко седмици стана ясно, че руските шпиони са свързани с Австрийската партия на свободата, която въпреки името си няма нищо общо със свободата, разбира се. Това е нашата крайнодясна и някои случаи екстремистка партия. Тази партия беше отворена в миналото за контакти с партията на Путин "Единна Русия". Имаше даже споразумение между “Единна Русия” и Партията на свободата, това беше публична информация. Но това, което стана ясно сега, че руският агент в австрийското разузнаване е имал и силни връзки с Партията на свободата. Аз винаги съм критикувал връзките на тази партия с Путин. Това е политическото ниво. Но сега има и разследване, което трябва да е задълбочено и са продължи колкото дълго е необходимо, за да разкрие всички тези връзки", каза Лукас Мандл - евродепутат от Австрийската народна партия/EНП.


Лидерът на крайнодясната Партия на свободата отрича връзки със шпионите.

 

"Това е чиста лъжа. Аз не познавам този От, никога не съм го познавал. Когато той е работел за вътрешното министерство, там е управлявала Австрийската народна партия", каза Херберт Кикл - лидер на Австрийската партия на свободата.





Според медиите в Австрия и други политици са имали връзки със шпионската мрежа, като например бивш политик от Зелените. Според Аня Крьол Австрия е рай за шпионите, заради местоположението на страната, многото международни организации и заради липсата на адекватно законодателство за разкриване на шпионаж.

 

"Мартин Вайс се появи в Дубай, Ян Марсалек избяга и се намира в Москва. Интересното е, че правосъдните органи в Австрия досега не са издали международна заповед за задържане нищо за Вайс, нито за Марсалек", посочи Аня Крьол.


Австрийският депутат Лукас Мандл предупреждава, че не само Австрия, а всички страни са изложени на риск от руска намеса, особено сега преди европейските избори.

 

"Русия на Путин води хибридна война срещу целия свободен свят, срещу цивилизацията. Всички страни от ЕС, а и извън него са застрашени. Европейският парламент също е цел на Путиновата Русия. Разбрахме за колега, който години наред е бил активен в полза на Русия тук, в Европейския парламент. В момента има проблеми, свързани с чуждо влияние и с Алтернатива за Германия. Всяка държава членка трябва да внимава, когато става въпрос за защита срещу атаките на Русия на Путин".


Няколко месеца преди изборите има пик на разкрития за руска намеса и руски агенти в европейските държави и евроинституциите. Надеждата е това да отвори очите на избирателите и да доведе до по-малко руско влияние в следващия парламент. Дали това ще е така, ще видим много скоро.





"Точно затова приятелски препоръчвам на избирателите за гласуват за конструктивни партии, които защитават цивилизацията и европейските ни ценности за бъдещето. Избирателите трябва да знаят - има заплаха от руска намеса и хибридна война. Затова се надявам да гласуват за конструктивни политически партии", добави Лукас Мандл.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 4393 |27.04.2024 Германия и Чехия се присъединиха към предупрежденията на Макрон: "Целта на Путин е Европа" . 13| 3082 |27.04.2024 Малинов в Турция, започвала "активна работа" по договора с "Боташ". Междувременно - плащаме си по 1 млн. лева дневно . 2| 7536 |27.04.2024 Миряни искат Йеротей за Сливенски митрополит, говорят за намеса в избора. Той: "Тегобите да посрещаме със смиреномъдрие" . 4| 3148 |27.04.2024 Тони Николов: Макрон бие камбаната - в Европа има война, която набира сила на границата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads