Реклама / Ads
51| 5742 |11.03.2013 НОВИНИ

Служебното правителство да съживи икономиката в страната

.
Основната задача на служебното правителство е да редуцира социалното напрежение. Не с бляскави обещания и емоционални фрази, които не означават нищо, а с прагматизъм. Ключовата дума, която може да опише и причините, и решението на тежката ситуация в страната, е икономика.
 

Това заявиха на пресконференция от ПП ЛИДЕР и партньорите им от ПП НИЕ.

Основният приоритет на служебното правителство е да даде старт на процеса на съживяване на българската икономика. То трябва да си даде сметка, че в българския бизнес, българското предприемачество е силата, която може да изведе България от кризата. Да върне хората от улиците на работните места, които изгубиха по време на кризата.

Основните задачи пред служебния кабинет според тях са:

1.    Държавата трябва да се разплати с фирмите, на които дължи средства – това е единствената правилна стъпка, която би дала глътка въздух на българския бизнес. Заедно с това да се гарантират изплащането на пенсиите и социалните добавки. Ако бюджетът не разполага с достатъчно средства, може да се помисли за заем, но той трябва да се разходва  в реалния сектор, за да задвижи икономическите процеси.

2.    Максимално ускоряване на темповете за възстановяване на ДДС.

3.    Намаляване на такса пренос за производителите на енергия (поне за износ). Това ще отвори икономическите перспективи в сектора и ще рефлектира върху цялата българска икономика. По – добре в НЕК да влязат малко средства от ниски такси, отколкото никакви средства от високите такси в момента.

4.     Правителството да се занимава с управление, а не с кадруване. Да се запази администрацията, за да могат политиките да станат факт. Добра или лоша, при наличието на воля и решителност от страна на правителството, тя може да свърши поставените конкретни задачи. Реформите и промените в администрацията да бъдат започнати от следващото правителството, а не от служебното.  

5.    Да изработи категорична позиция относно готовността на страната ни за членство в Шенгенското пространство и да признае пред европейските ни партньори, че се нуждае от допълнително съдействие за изпълняване на всички критерии,а не да разчита на "приятелски връзки," както до сега.

Естествено, че очакваме служебното правителство да осигури условията и да гарантира провеждането на честни и демократични избори. Но никакви демократични процедури няма да помогнат, няма да нормализират ситуацията, ако в центъра на националната политика на служебното правителство не се постави икономиката. Всичко останало е празнословие, смятат от двете партийни формации.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 31| 6582 |11.03.2013 Плевнелиев: В сряда новото правителство е на работа . 26| 5735 |05.03.2013 От СДС напират, служебно правителство до 3 дни . 5| 5735 |28.02.2013 Протестиращи: Правителството в сянка ще работи без пари . 155| 22489 |25.02.2013 Борисов: Доган и Станишев свалиха правителството с метеж

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads