Реклама / Ads
4| 4313 |25.07.2023 НОВИНИ

Служители на МВР роптаят заради високите заплати на работещите 5500 пенсионери

.
МВР
Високите заплати на работещите пенсионери в системата на МВР разделиха служителите във ведомството. Дни преди националния им протест за по-високи заплати, един от синдикатите настоя за нови правила. От там предложиха работещите пенсионери да могат да бъдат освобождавани с едномесечно предизвестие. Пенсионираните служители на МВР взимат значително по-високи заплати в сравнение с останалите си колеги. На брой те са около 5500 души.
 

Стартовата заплата на един служител е 1330 лв. с осигурителната тежест той получава разход от държавата около 2000 лв. За един служител, който е на пенсия и на заплата, средният разход за такъв служител на пенсия и на заплата в МВР е около 5000 лв.

Предложението за едномесечното предизвестие за освобождаване не беше прието от най-голямата синдикална формация в МВР.

 

Тежестта, както се говори - финансовата, не е върху бюджета на МВР. Дотолкова - доколкото, пенсиите на служителите, които са упражнили това право, не се изплащат от бюджета на МВР, а от бюджета на НОИ.

 

Валентин Попов, председател на Синдикалната федерация на служителите в МВР

На срещата с ръководството на МВР присъстваха представители на осем от общо десет синдикални структури. А впечатленията им от настроенията по това предложение са различни.

 

Колегите, които внесоха тези интересни предложения и може би още един синдикат са на това мнение - останалите са против.

 

Валентин Попов, председател на Синдикалната федерация на служителите в МВР

Раздвоени са синдикалните организации - едната половина подкрепя нашето мнение, другата не я. Тези, които не подкрепят това предложение, всичките им председатели и ръководства са на пенсии и на заплата, казва Добромир Добрев.

За тяхно успокоение мога да има кажа, че в началото на следващата година смятам да напусна МВР.

 

Валентин Попов, председател на Синдикалната федерация на служителите в МВР

Въпросът за пенсиите беше единственият, обсъден с ръководството с министерството, въпреки че тази събота полицаите излизат национален протест, тъй като кабинетът отказа да им вдигне заплатите. Демонстрацията ще бъде предупреждение преди второто гласуване на бюджета. До националния протест се стига след няколко мирни и предупредителни демонстрации.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 2864 |24.07.2023 БСП и Нинова на амбразурата заради 3 март и 24 май . 0| 2894 |22.07.2023 Части от столицата остават без топла вода от 8 до 10 август заради ремонт . 6| 2650 |21.07.2023 Служители на „Автомобилна администрация” излизат на протест, искат увеличение на заплатите с 50% . 0| 2444 |20.07.2023 Полиция да охранява психиатрията в Раднево, искат служители

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads