Реклама / Ads
29| 6587 |21.03.2014 НОВИНИ

Слушат Чочкова и Точкова като кандидати за Главен инспектор към ВСС

.
В Съдебната палата започна изслушването на номинираните кандидати за главен инспектор към Висшия съдебен съвет (ВСС) – съдия Вера Чочкова и съдия Теодора Точкова.
 

"Познавам добре актовете на Вера Чочкова и в тях винаги съм виждала, че тя има стабилни познания. Качеството на актовете е от значение. Тя е един ерудиран специалист", каза Галина Иванова, съдия в Софийски градски съд (СГС), която представи кандидатурата на Чочкова.По думите й сериозните изисквания на Закона за съдебната власт главният съдебен инспектор да има поне 10 години стаж са изпълнени от Чочкова.

"Във всички свои актове е поставила един висок стандарт,  които могат да я определят като един от най-добрите съдии", каза още съдия Иванова.

"Получих подкрепа от колегите си и това ме окуражи да се кандидатирам за главен инспектор към ВСС. Не се предавам лесно и съм борбена личност. Обичам предизвикателствата и приемам по този начин номинацията си за главен инспектор към ВСС", заяви съдия Вера Чочкова.

"Когато системата има нужда от вътрешни реформи, все пак някой трябва да се наеме с тях

и искам да мисля за инспектората като за орган с оздравителна функция, който да върне доверието на гражданите към съда", подчерта съдия Чочкова.

Според кандидата за главен инспектор към ВСС, инспекторатът трябва да окуражава съдиите, прокурорите и следователите с потенциал, както и да допринася за отстраняването на пречките в тяхната работа.Чочкова подчерта, че съдиите трябва да се произнасят в по-кратки и разумни срокове, както и да се оптимизира досъдебната фаза на процесите. За целта тя предложи прокурорите да излязат с идеи за разрешаване на този проблем.

Инспекторатът не следва да се възприема като наказателен отряд, а като орган, който да оказва помощ на съдилищата.Следва да се засили ролята на Инспектората при атестирането на магистрати. Това каза Теодора Точкова, председател на Административен съд Хасково, също номинирана за главен инспектор.  По думите й номинацията е била изненада за нея.

"Чрез събиране на коректни данни при проверките относно качеството на работата на съответния магистрат, респективно ръководител, Инспекторатът разполага с правомощие за влияние при провеждането на атестацията, а и върху назначенията на административни ръководители", каза Точкова.

"Трябва да продължи активността на Инспектората към ВСС. При противоречива съдебна практика, установена при осъществяване на контролната дейност, да сигнализира компетентните органи за отправяне на искане за приемане на тълкувателни решения или постановления.Това е едно от изключително важните правомощия на Инспектората, способстващо отстраняването на противоречивата съдебна практика и е израз на високите очаквания на Конституционния законодател към този орган на съдебната власт. Трябва да продължи да си взаимодейства с другите държавни органи и органите на съдебната власт, за да може, заедно с тях да осъществи съдебната реформа”, каза още номинираната за главен съдебен инспектор.

Номинираните кандидати на Съюза на съдиите в България за главен инспектор към ВСС са двама – съдия Вера Чочкова и съдия Теодора Точкова, като целта на днешното изслушване е да проведе диалог относно вътрешните изисквания на ССБ за дейността на Главния инспекторат към ВСС.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 6180 |13.03.2014 Чочкова и Точкова номинирани за Главен инспектор . 37| 4981 |19.02.2014 Борисов за Украйна: Управляващите да се вслушат в гласа на хората . 20| 4920 |14.06.2013 Цветанов иска да го изслушат в Европарламента . 96| 6259 |03.04.2013 Цв. Томов: Хората да не слушат социолозите, а да гласуват по съвест

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads