Реклама / Ads
9| 5996 |10.11.2015 НОВИНИ

Не сменям кон за кокошка, каза Б. Димитров за костите на Самуил и гръцките ценности

.
Божидар Димитров
Шефът на НИМ Божидар Димитров не взел костите на Самуил срещу гръцките ценности, защото "сделката" му се видяла "кон за кокошка". Бях изумен, че Вселенският патриарх Вартоломей поиска да върнем културните ценности на Гърция. Познавам много отдавна Вартоломей. За него съм писал хубави работи. Той е направил някои услуги в миналото. Това негово искане направо ме потресе. Това каза пред Фрог нюз шефът на Историческия музей Божидар Димитров.
 

Знам, че гърците навсякъде по света искат от държавите, които имат в музеите си техни ценности, дори и придобити законно, да им бъдат върнати. С Вартоломей многократно сме се виждали, преди да дойде в България. По нищо не ми е подсказвал, че ще поиска тези ценности. Нещо повече, аз го молех да ми съдейства пред гръцкото правителство като авторитет през м. г., когато водихме преговори с представители на гръцкото правителство, да ни дадат костите на Самуил.

 

Те ми казаха: Вие ни дайте тези неща, които сте взели от нас. Ние им предложихме 32 неща, но те отказаха с условието: Или всичко или нищо. Аз бях избрах най-хубавите да им върнем. След като не пожелаха им рекох: Кон за кокошка не разменям. И това беше позицията на правителството. Бях само експерт в тези преговори. Не взимах аз решенията. Гръцките ми колеги признаха, че биха ги взели, но „нали разбирате, не зависи от нас”. Гърция официално никога не ги е искала, защото няма основания за това.

Изненада ме грубият термин „заграбени от българите”. Ние сме ги спасили. Там в тази област през Първата световна война се водят артилерийски престрелки, настъпления, контранастъпления. И това е мотива да ги приберем. Богдан Филов е написал писмо до щаба на действащата армия, в която е казал, че опита подсказва, че много ценности се унищожават по време на военните действия. И моли да му бъде оказано съдействие и да ги прибере в Народния музей.

 

И ген. Жеков, който е командващ, му е съдействал. Ние сме ги спасили. Защото единият манастир действително е изгорен и ограбен. Това е станало след като сме прибрали ценностите. Имало е много разбойници тогава. Иззетите неща могат да бъдат видени в четвърта зала на Националния музей. Намира се на втория етаж. Разни разбойнически банди са прибирали много ценности и сега се появяват по международните пазари. Още през 1977 година установих, че един ръкопис го има в чешката Национална библиотека. Тези мародери, които са грабили ценностите, по различни пътища са попадали на международните пазари и сега се продават и препродават. При нас е имало строг отчет на тези ценности.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 23| 5638 |09.11.2015 Патриарх Вартоломей отказа да се срещне с журналисти . 2| 5616 |09.11.2015 Ревизоро: Нелегалните казани посягат на домашната ракия . 13| 8680 |09.11.2015 Бойко Ноев: Борисов е наредил наказанията в силовите министерства, да се извини . 2| 4211 |06.11.2015 БХК се отказа от номинацията на Полфрийман за "Човек на годината"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads