Реклама / Ads
0| 4640 |21.10.2014 НОВИНИ

Снегът пак ни изненадва; 15 млн. лв. не достигат в бюджета

.
архив Източник: Булфото
Пътната мрежа в страната не е готова да посрещне първия сняг и причината за това е липсата на пари за подготовката й. Недостигът от средства в бюджета на на Агенция „Пътна инфраструктура" е около 15 млн. лв.
 
Това заяви шефът на Агенция „Пътна инфраструктура" Лазар Лазаров във Велико Търново дни преди очакваното застудяване и първи снеговалежи в страната. Ако нужните средства не бъдат предоставени в кратки срокове няма да може да се закърпят дупките, да се обнови маркировката, където липсва, да се възстановят еластичните огради и да се изчистят храстите, избуяли от обилните дъждове, съобщи той.

От агенцията провеждат регионални срещи с пътноподдържащите фирми, които са свързани с това да проверят тяхната мобилизация и готовност да посрещнат зимата, какви са запасите от пясък, използван за по-ниския клас пътища и химикали за по-високите класове - автомагистралите и първокласната мрежи. От агенцията следят и за готовността на техниката, с която разполагат компаниите.

"Фирмите могат да излязат при падането на първия сняг, но това не значи, че пътната ни мрежа е подготвена за зимата, защото когато падне първият сняг дупките, които съществуват по пътищата, ще станат много по-големи. Около 40% от пътната мрежа е в недобро състояние и последствията напролет ще са много по-големи от тези, които са сега. Там, където в момента има пукнатини и малки процепи след попадането на водата, замръзването и размръзването й, и преминаването на тежките камиони през тях в рамките на дни ще се образуват големи дупки. Ако сега не се вложат около 15 млн. лв. за подготовка на пътищата, напролет кърпенето на същите тези дупки ще струва три пъти повече", каза Лазаров.

Агенцията не разполага в момента със средства за подготовка на пътищата за зимата, защото досега не са гласувани и не са отпуснати пари, каза шефът на АПИ по повод очакването такива да бъдат гласувани с актуализацията на бюджета.

Шефът на АПИ напомни, че пороите през лятото са нанесли сериозни щети на пътната мрежа в някои райони на страната. Освен това изтичат договорите за зимна поддръжка в шест области в страната. „Процедурите за избор на изпълнител са към своя край и очакваме договорите с новите изпълнители да бъдат подписани", каза Лазаров.

Агенция „Пътна инфраструктура" призовава шофьорите да започнат подготовката на автомобилите си за движение при зимни условия особено, ако в следващите дни им предстои пътуване през високопланинските проходи. Да поставят зимните гуми и да следят за доброто техническо състояние на превозното средство.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4539 |23.08.2014 50 млн. не достигат за майките и за инвалидите . 32| 6970 |16.05.2014 36 674 подписа не достигат за референдум . 0| 5287 |27.01.2014 Снегът спря влаковете Добрич - Кардам . 7| 5340 |12.01.2014 Метеоролози: Снегът идва след 20 януари

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads