Реклама / Ads
14| 6573 |14.07.2012 НОВИНИ

Собственикът на "Родина" се крил зад гръцки паспорт

.
Васил Нинов
С дрога за 15 млн. евро в четвъртък бяха арестувани в Гърция ексбанкерът и собственик на столичния хотел "Родина" Васил Нинов, както и управителят Константин Георгиев. Те са заловени със 168 кг кокаин в контейнер на кораб в Солун, пристигнал от Южна Америка.
 

Заедно с българите като трафиканти бяха закопчани испанец и португалец. В колата на нашенците е  имало 30 кг от кокаина, а останалите са били в тази на чужденците. Според полицията стойността на цялата заловена  дрога на пазара на едро е 5,5 млн. евро, а на дребно - 15 милиона, разказва Стандарт.

Преди седем години Ставрос Тесанопулос преминава гръцката граница и влиза в страната ни. Никой не предполага, че това е издирваният от Интерпол бивш банкер Васко Нинов, нагазил за кратко и във футбола като бос на пловдивския "Ботев". Той пътува от Марбея, където има два апартамента. Твърди се, че от Испания издържал и сестра си, и семейството й, които живеят в далечна Австралия. Нинов не се бил връщал в родината от 2001 г., след като бе обвинен за главния виновник за източването на фалиралата Българска универсална банка (БУБ), която е ощетила бюджета с над 55 млн. долара. Едва след като името му бива изчистено от обвиненията, той си връща българската самоличност.

А самата история на банката е доста любопитна.
Оказва се, че Нинов е опитал да предотврати фалита й със скъпоценни камъни, на които бил голям любител. Това били изумруди на стойност съответно 4,8 и 13 млн. долара. Според запознати камъните били собственост на руския гражданин Александър Иванченко, който в един момент се явява като купувач на банката, за да избегне обявяването на фалита. Руснакът ги бил дал на доверително управление на офшорната фирма "Еврофайнаншъл инвестмънт".

Първоначално идеята на мистериозните "инвеститори" вероятно е била да апортират камъните в увеличението на капитала на БУБ, това да подобри показателите за капиталова адекватност и БНБ да спре надзорните проверки в банката. От централната банка обаче категорично отказват да разрешат подобно "попълване" на капитала. Те дават срок на кандидат-купувачите да намерят пари в брой. В края на януари 2000 г. двата изумруда напускат България. Оттогава никой не е чувал нищо за тях. Твърди се, че техните собственици се опитали да ги продадат на борсата в Антверпен. Не вижда бял свят и идеята на Нинов по-малкият от камъните да бъде даден на Балканбанк вместо дължимите 2,2 млн. долара. Синдикът на банката Валентин Георгиев настоява за сключване на бартера с аргумента, че по този начин Балканбанк все пак ще получи нещо, вместо да остане с пръст в устата. От неофициални източници обаче се подразбра, че няма никакви данни как руският гражданин Иванченко се е сдобил с камъните и дали въобще те са негова собственост.

За Нинов се знае също, че обича да прецаква ортаците си. През 1999 г. той мами Гриша Ганчев с 1,9 млн. лева, твърдят запознати. Фирмата на банкера "Ники стар" купува гориво от "Литекс комерс", но не плаща нито стотинка. Нинов използва фалшиви обезпечавания по плащанията на горивата, а когато Ганчев се усеща, вече е късно. По това време Нинов завлича и Държавния резерв, като използва приближения до Ганчев бизнесмен Страхил Димчев. Той сключва договора с резерва за ползване на гориво от националния фонд чрез фирмата си "Олимп груп". Горивото трябва да бъде продадено от Нинов, който се задължава по-късно да го възстанови, а уговорката му с Ганчев и с Димчев е да си поделят печалбата. Скандалният бизнесмен завлякъл ортаците си и така Страхил Димчев става подсъдим за източване на над 5 милиона лева. Той започва да си търси настоятелно парите, както и дължимите близо 2 млн. лева на Гриша Ганчев. Тогава обаче непознати започват да го заплашват по телефона с разстрел, като му се представят за хора на Нинов. "Вижте кой е Васил Нинов и с кого е свързан у нас. Надявам се този път политическите ни опоненти да не кажат, че акцията на международните служби е политическа. Разберете, когато преследваме престъпници, не се водим от това към коя партия гравитират", коментира ареста МВР шефът Цветан Цветанов.

Според запознати Нинов се ползвал с протекции от червени политици, дори на ниво министри. Освен това в миналото имал и карта за нещатен служител на спецслужбите. Мнозина виждат тънка червена линия и в бурния възход на петролния бизнес на Нинов, който чрез фирмите си "Васкони" и "Ники Стар" държи верига бензиностанции. Освен на пловдивския футболен клуб "Ботев", той е шеф и на баскетболен клуб "Левски" (СФ), както и спонсор на ФК "Олимпик" - Тетевен.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 7818 |12.07.2012 Заловеният със 168 кг кокаин-бивш банкер, собственик на хотел "Родина" . 25| 8177 |21.05.2012 МВР скрило за катастрофата с Ники Михойлов . 31| 9221 |25.02.2012 Приятелят на Елеонора се покрил, като разбрал за отвлечената Мирослава . 8| 5582 |06.12.2011 Джоан Роулинг взима под крилото си БГ сираци

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads