Реклама / Ads
22| 8913 |03.05.2014 НОВИНИ

София била застрашена от ядрена катастрофа с плутоний

.
доц. Вера Михайлова
София се е разминала на косъм от голям ядрен инцидент през март 1983 г. с плутоний 239. За него разказа доц. Вера Михайлова, която тогава работи в Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика към БАН. Тя е доктор на науките, ст. н. с. по химия, II степен, специализирала е в атомния център Токаймура, Япония, работила е 6 години в център за ядрени изследвания в Дубна, СССР.
 

 

Документацията за инцидента с плутоний 239 или е засекретена, или е изчезнала - вероятно унищожена, смята доц. Михайлова, защото е търсила в архивите и на института, и на БАН. "Не намерих нито една буква за този доста голям инцидент."

"Тогава имаше радиоактивно замърсяване и София беше заплашена от сериозен инцидент. Разбрах за него, когато колеги дойдоха да ме попитат знам ли нещо за повишените нива на радиация в лабораторията към института. Отначало помислих, че е грешка с уредите или нещо подобно... Когато тръгна разследването, една колежка, Елена Антонова, която работи в експерименталния реактор, се обади и ми каза, че уранът, който тя се опитва да разтвори, не се разтваря. Така се разбра, че проблемът е точно там и тя е работила не с уран, а с плутоний 239.  Трима колеги повдигнахме въпроса - Васил Гаджоков, Володя Пенев и аз, свикваха се комисии, на които обаче ние тримата не бяхме допуснати. Ставаше въпрос за абсолютно невежо боравене с този изотоп. Не мога да си обясня как не са се сетили - това е липса на опит и невежество, защото още щом са погледнали контейнера, е трябвало да разберат, че това не е уран. Някой го беше поръчал този плутоний 239, вероятно за някакви експерименти. Щом се разбра какво количество е разтворено, и то в обикновена камина, без да се вземат предпазни мерки, стана ясно, че там, на мястото, нивото на радиация е надминато - от порядъка на 1800 пъти е надхвърлена нормата за радиоактивност", разказва доц. Михайлова пред „24 часа”.

 

Антонова прави опита с "голи ръце". Имала е плутоний 239 по косата, по тялото, намерили са дори във фризьорския салон, който посетила след това. По-късно я изпращат на лечение в секретната Болница №6 в Москва, в която три години по-късно лекуваха и облъчените от аварията в Чернобил "ликвидатори".

 

Плутоний 239 е изключително опасен за човешкия организъм, нищожни количества от него са смъртоносни, алфа-частиците от изотопа предизвикват разрушаване на клетките. Само 27-милионни части от грама са достатъчни, за да предизвикат рак на белите дробове. Ако плутоният проникне в организма чрез устата и стомаха, той попада в кръвообращението и се натрупва в черния дроб и костите. Поразеният човек е застрашен от левкемия, рак на костите и черния дроб. 


Плутоний 239 е толкова опасен, че дори и в най-елементарните справочници пише, че ако не успеете 5-10 минути да свалите замърсяването с дезактивиращи средства, трябва да се реже замърсената тъкан, посочва доц. Михайлова.


"София беше заплашена, защото започна миене на помещението при реактора - мие се с голи ръце, второ - водите се изхвърлят в тоалетната и наши колеги бяха измерили на изхода на канализационната тръба към тогавашния бул. "Л. Живкова" плутоний 239. Това влиза в почвата и се разпространява навсякъде, ако не се вземат мерки", казва доц. Михайлова.

 

Тя самата не е имала опит за работа с този изотоп, затова предлага да се повика екип от Дубна, който да помогне при чистенето.
"Когато се разприказвах за опасностите, започнаха да ме смятат едва ли не за враг. Някои колеги дори не ме поздравяваха по коридора, за всеки случай..." Зам.-шефът на института дори измърморил, че ако гръмнат Би Би Си и "Свободна Европа", тогава ще разберат за какъв инцидент става въпрос...

 

Доц. Михайлова и другите двама - Гаджоков и Пенев, опитват да информират властите, пишат докладни до директора на института, той не им отговаря. Много трудно, но успяват да уредят среща с тогавашния министър на енергийнно-суровинните ресурси Тодор Божинов. На срещата присъства и шефът на Комисията за използването на атомната енергия за мирни цели при Министерския съвет Иван Пандев, както и директорът на техния институт акад. Христо Христов. Казват им - никакво водене на протокол и без право да се изказвате втори път...


В института започва укриване на информация. Затова и доц. Михайлова не научава нищо повече как е приключил този инцидент, чула е единствено, че е идвала някаква група специалисти от АЕЦ "Козлодуй".  Логично е и защо след това не е намерена никаква следа в документацията на института за инцидента.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 11168 |30.04.2014 Самолет се счупи, 180 увиснаха на Летище София . 32| 9660 |28.04.2014 Софиянски: Гледайте Станишев и вижте какво е Шулц за Европа . 3| 5683 |28.04.2014 Маскирани обраха автосервиз в София и пребиха охранителите . 50| 6489 |27.04.2014 Станишев: България не е София, всички трябва да живеят добре

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads