Реклама / Ads
5| 8202 |20.09.2022 НОВИНИ

София е един от най-лошите градове за живеене в Европа

.
София е един от най-лошите градове за живеене в Европа. Това показва класация на The Economist. Българската столица попада в “топ 5”, но във възходящ ред. Казано иначе - отново сме на дъното. Зад нас са единствено Истанбул, Баку и Букурещ.
 

Класацията проследява как градовете в Европа се възстановяват след пандемията от COVID-19. Индексът сравнява 172 града по света в пет категории: култура и околна среда, образование, здравеопазване, инфраструктура и стабилност. Много от най-удобните за живеене градове в света в тазгодишното издание са в Западна Европа. На първо място е Виена. Австрийската столица ца трети пореден път заема челното място.Копенхаген и Цюрих влизат в челната петица. 

 

Повторното отваряне на градовете в Западна Европа върна средните резултати в региона до нещо близко до нормите им преди пандемията. Това го прави и най-добрият за живеене регион в световен мащаб. Не всички краища на континента обаче се радват на подобни резултати. 

 

Градовете в Източна Европа се възстановяват с по-бавни темпове и средният резултат спрямо този в западната част на стария континент е по-нисък с около 20 пункта. Равносметката - задъхана здравна система заради бавно внедряване на ваксините, пропити с корупция градове. 

 

Истанбул, единственият град в Турция, включен в класацията, е с най-нисък резултат в Европа. Все по-авторитарното ръководство при турския президент Реджеп Ердоган и растящата инфлация все повече влошават качеството на живот. Баку, столицата на Азербайджан - една от най-корумпираните страни в Европа според Transparency International, е вторият най-малко предпочитан град за живеене в Европа.

 

Ситуацията може би няма да се подобрява. Идва зима, а добре знаем, че Столичната община, макар и да не признава поражението си, не е направила особено много за борбата с мръсния въздух. Резултатът - всяка година сме свидетели на едно и също - София удря челните места в класациите за градовете с най-лош въздух.

 

Политическата нестабилност също влияе върху начина на живот. Липсата на работещ парламент, който да взема навременни решения в състояние на икономическа криза и продължаваща месеци наред война в Украйна създават усещания за несигурност.

 

Проблемите с корупцията също продължават да разтърсват страната ни. България все още е на челните места за корупция по високите етажи, а редица доклади на европейски институции посочват и липса на осъдителни присъди на лица по високите ешелони на властта. Проблем има и с прокуратурата, която отказва да започне разследвания за редица престъпления заради “липса на достатъчно доказателства”. Липсата на контрол върху главния прокурор също е проблем, който се отразява. 

 

Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2789 |20.09.2022 Медведев зове проруските сепаратисти да поискат референдум за присъединяване към Русия . 0| 2751 |20.09.2022 Намериха 250 варела с химикали, изхвърлени в София . 0| 2650 |20.09.2022 Гражданите могат да упражнят гласуване с машина на няколко места в София . 0| 2896 |19.09.2022 Петър Стоянович: В лицето на Елизабет II светът имаше един от последните примери за смисъла на монархията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads