Реклама / Ads
0| 4813 |29.02.2016 НОВИНИ

София с нов архитект до края на март

.
Единайсет от общо 13 кандидати за главен архитект на София, представиха публично концепциите си за развитието на града. Комисия от 13 души ще реши кой от тях е най-подходящ за длъжността. Такова представяне се прави само по желание, не е предвидено в закона, а целта е максимална прозрачност в избора на главен архитект на София, съобщи БНР.
 

 

Името на новия главен архитект на столицата се очаква да стане ясно до края на следващия месец, прогнозира Силвия Христова - председател на Постоянната комисия по архитектура и строителство в Столичния общински съвет:

 

Нашата амбиция е този конкурс да бъде максимално прозрачен, максимално обективен. Обществеността може да бъде сигурна, че е гарантиран общественият интерес и честността на избора. Има и редица наблюдатели, неправителствени организации, браншови организации. Тези, които изкарат оценка по петобалната система четири, вече могат да минат на етап "Защита на концепциите". Успешно издържалите и на тази фаза в конкурса, отиват на интервю.

 

Сред кандидатите за главен архитект, които днес представиха концепциите си, е и арх. Николай Яръмлъков. Той даде пример със София като закръглена дама, която харесва много фигурата си, но трябва да свали мазнините:

 

София е затлачена от много проблеми, които не се изчистват навреме, недотам работещ градски транспорт, което води до пътуване с личния автомобил. Водата ни – англичаните станаха българи. Те поеха концесията на „Софийска вода“ върху 58%. В момента, 20 години по-късно, при положение, че те трябваше да инвестират и по този начин да си увеличават печалбата, какво стана. В момента имаме пак течове от 58%.

 

Арх. Николай Пърпов, който работи от години в Дирекция „Архитектура и градуостройство“ също е сред кандидатите. Казва, че познава в детайли работата:

 

Смятам, че може да се организира работата така, че да отговорим на изискванията, да се преодолеят някои негативни последици от последните години и най-вече залагам на създаването на един 3D модел на София, т.е. едно пространно, обемно проучване на града с оглед развитието му в една по-правилна посока.

 

Алгоритъм за решение на всички проблеми в столицата в областта на устройственото проектиране е готов да даде друг от кандидатите за главен архитект. Огнян Тунтев е бил главен архитект на Петрич, Якоруда, Симитли, Благоевград и на район в София. Той иска да създаде работеща администрация:

 

Хора, които да познават столицата и да канят инвеститорите да изхарчат парите си в София.

Георги Бакалов, Здравко Здравков, Иван Моев, Николай Яръмлъков, Влади Калинов, Иван Шишков, Огнян Тунтев, Бойко Кадинов, Николай Пърпов, Стефан Добрев, Румен Несторов – това са кандидатите за главен архитект на София, които днес се представиха публично пред обществеността в сградата на Съюза на архитектите на улица „Кракра“ 11. Общо 13 от 15 кандидати бяха допуснати до този етап на конкурса. Архитектите Ивайло Мишев и Иван Несторов днес не взеха участие в публичното представяне, което се излъчваше и онлайн, на страницата на Столичната община.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 6125 |28.02.2016 Въоръжени с маски обраха супермаркет в София . 7| 4893 |26.02.2016 Държавният дълг - над 5.5 млрд. евро в края на 2015 г. . 0| 5000 |26.02.2016 Простреляха ученик в София при свада за момиче . 5| 5244 |26.02.2016 Издриван от Израел мъж намерен мъртъв в двора на палестинското посолство в София

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads