Реклама / Ads
4| 5416 |18.05.2010 НОВИНИ

София и Плевен - част от „пътя на кокаина”, включват се и майки с деца

.
София и Плевен са част от световния трафик на кокаин. Това е констатирала Националната дирекция „Антимафия” в Италия. Кокаинът тече буквално като река и носи приказни печалби, твърди прокурорът Франко Роберти, член на „Антимафия”.
 

Според него кокаинът е главната движеща сила на криминалната икономика и именно тя е най-развиващата се „икономика” в нашето съвремие.

София и Плевен попадат на картата на „пътя на кокаина” след провеждането на мащабната операция „Големият удар”. В нея участват стотици служители на тайните служби от близо 30 държави, включително и България. Подробно ситуацията и начините за работа на мрежата са описани в последната книга на Роберто Савиано „Красотата и адът”. Авторът, който е със смъртна присъда от мафията и е охраняван денонощно от карабинери, ползва данни от италиански и европейски служби.

„Големият удар” установява категорично, че сделките на кокаиновата мафия се разпределят по следния начин: Барселона, Мадрид и Малага в Испания, Марсилия и Париж във Франция, Омстердам и Хага в Холандия, Брюксел в Белгия, Мюнстер в Германия, Атина в Гърция, София и Плевен за България, Истамбул в Турция, Хърватска, Богота и Кукута в Колумбия, Каракас във Венецуела, Санто Доминго и Майями в САЩ.

Използваните куриери се подбирали изключително внимателно. Най-важното условие било те да са неосъждани, без криминални прояви. Пътуват обикновено с напълно преоборудвани автомобили. Кокаинът и хашишът се поставят в нещо като легло, закрепено точно над шасито, после отгоре се монтира купето.

В България схемата е подобна на тази в другите страни. Често колите се управляват към и от Гърция под формата на услуга. Помолват се млади хора с чисто криминално досие да вземат даден автомобил от сервиз и да го закарат на определен човек. Нищо специално – просто услуга на приятел или познат. Само в Гоце Делчев вече има няколко осъдени и течащи дела срещу такива наивни водачи.

Наркотрафикантите са разбрали, че единственият начин дрогата да мине през границите безпрепятствено е тя трябва да бъде скрита така, че за да се открие е нужно тотално разфасоване на превозното средство. Това разбира се не може да бъде прилагано при всяко съмнение.

Българските служби са сред най-активните в борбата с трафика на дрога. Трудностите обаче идват от това, че все повече в подобна „трудова дейност” биват включвани студенти, пенсионери, дори майки с деца, които няма как да бъдат подозирани и следени от съответните служби, разказаха експерти пред Frognews.bg. Според тях в София, както и в други големи градове и курорти масово в клубове и барове по банкнотите се откриват следи от дрога. Което доказва, че освен трафика, расте и потреблението у нас. Някои така борят кризата, шегуват се спецове.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4983 |16.05.2010 Майски студ скова страната - 9 градуса в София . 4| 6027 |16.05.2010 София "обезглавена" - Фандъкова, Герджиков и Диков във Виена . 2| 6894 |13.05.2010 Оставят топлата вода със същата цена в София . 7| 6773 |12.05.2010 София побеля от градушка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads