Реклама / Ads
3| 5903 |24.04.2008 НОВИНИ

София призна геноцида над арменците

.
Столичният общински съвет прие декларация и изрази съпричастност към трагедията на арменския народ и геноцида срещу него по време на гоненията в Османската империя.
 

 

hanged.jpgУнищожаването на милион и половина арменци и масовото им прогонване от родните места, е исторически доказан факт, се казва в декларацията. Паметта на жертвите на геноцида бе почетена с едноминутно мълчание от общинските съветници. Приемането на декларацията може да предизвика обтягане на отношенията с Турция, припомнят запознати. През февруари тази година Бургас прие същата декларация и заради нея Одрин скъса всички взаимоотношения, които имаше до този момент с морския ни град. Идентични декларации, които признават геноцида приеха още градовете Русe и Силистра. Канада е първата страна в света, която през 2004 година350px-armeniangenocide_deadpeople.jpg приема закон с който отричането на геноцида е наказуемо деяние. На 12 октомври 2006 година френският парламент приема закон за криминализиране отричането на арменския геноцид. Според този закон, всеки, отричащ съществуването на геноцида над арменците подлежи на наказание - лишаване от свобода. Арменският геноцид дори фигурира в един от документите на Третия райх, където при заседание за решаване на еврейския въпрос, самият Хитлер е казал - "Нима сега някой си спомня за изтреблението на арменците?". До ден днешен в света има само няколко държави, които не са признали геноцида, България е сред тях. Турция отрича геноцида и твърди, че става въпрос за жертви по време на война. Официална Анкара посреща на нож всяка изява, която припомня трагичните събития, отнели живота на близо 2 милиона арменци. През април миналата година в родното Народно събрание се разигра грозна сцена, когато депутатът от НДСВ Рупен Крикорян предложи паметта на жертвите на геноцида над арменците да бъде почетена с едноминутно мълчание. Тогава депутатите от Движението за праваarmenian_genocide_440.jpg и свободи демонстративно напуснаха парламентарната зала. В Народното събрание партия Атака нееднократно предлага да бъде приет закон, според който отричането на геноцида е наказауемо деяние, но предложението се отхвърля от мнозинството. В самата Турция заради тази тема пострада и световноизвестния писател Орхан Памук, който преди време заяви за турски вестник, че страната е отговорна за геноцида над арменците. Думите му предизвикаха крайно негативна и остра реакция на държавните власти и Орхан Памук бе арестуван. Срещу него започна съдебен процес, който обаче не можа да постигне реалната си цел и писателят бе оправдан по предявените му обвинения от турската прокуратура.

Александър Иванов

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4744 |21.04.2008 Ремонти блокират центъра на София от 29 април до 7 май . 4| 5028 |15.04.2008 Окървавен труп в центъра на София . 2| 5762 |09.04.2008 Ново убийство в София . 14| 4865 |07.04.2008 Петков привикан от Станишев за убийствата в София

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads