Реклама / Ads
3| 5933 |22.11.2011 НОВИНИ

Софиянци: Не ни светят крушките!

.
Кметът Фандъкова: Ще се изграждат интелигентни системи за управление, ще има и изисквания за енергоспестяващо осветление; сменяме концепцията за изграждане и поддръжка на уличното осветление на столицата.
 

Предстои активна работа по промяна на концепцията за изграждане и поддръжка на уличното осветление в София, обяви столичният кмет Йорданка Фандъкова на форум за публично осветление в рамките на проекта „PLUS: Стратегии за публично осветление за устойчиви градски пространства”, предаде Агенция „Фокус” . Тази година София се присъедини към Конвента на кметовете и поехме ангажимент за създаване на план за действие за устойчива енергия. Публичното осветление е част от този план, каза Фандъкова.

Столична община подготвя документацията за нова процедура за избор на изпълнител–оператор на уличното осветление. Заложени са нови изисквания за изграждането на интелигентни системи за управление, както и изисквания за енергоспестяващо осветление. Документацията трябва да е готова до края на януари, уточни кметът.

Столична община подготвя и проект за кандидатстване за безвъзмездно финансиране от международен фонд „Козлодуй”, заяви Фандъкова. Проектът е с ориентировъчна стойност около 3 млн. евро и е насочен към енергийна ефективност. При реализация на проекта се очаква разходите на общината за енергия да се намалят средно с около 1 млн. лв. годишно, отбеляза Фандъкова.

В рамките на проект „PLUS: Стратегии за публично осветление за устойчиви градски пространства” е направено и допитване до софиянци за уличното осветление в града. Според 82% от гражданите ключовата роля на осветлението е свързана със сигурността. 58% от анкетираните смятат, че градът може да бъде по-добре осветен, 33% смятат, че е слабо осветен. 73% от анкетираните не харесват стила на градското осветление. 31% харесват празничното осветление вграда. Според някои то е семпло, небалансирано и „втора ръка”.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 23| 6848 |22.11.2011 Родилката от "Шейново" била в клинична смърт . 13| 5246 |22.11.2011 Шефът на БАН бил зависим и не можел да направи реформите . 27| 5494 |22.11.2011 Т. Младенов: Ставам бушон, ако това ще спаси социалния диалог . 17| 17701 |25.12.2012 Благословена да е Коледа, Бог се роди!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads