Реклама / Ads
2| 6549 |08.07.2020 НОВИНИ

Софийска адвокатска колегия в защита на адвокати, които търпят репресии заради работата си

.
Софийска Адвокатска Колегия се обърна към президента Румен Радев, главния прокурор Иван Гешев, Висшия съдебен съвет и Висшия адвокатски съвет с категорична позиция в защита на колегите си, които търпят репресии като защитници по дела с изключително висок обществен интерес. Освен задържане в ареста на адвокати се допуска и разпространяване на информация по дела само от страна на прокуратурата, пишат адвокатите от столицата и посочват редица примери.
 

Вижте целия текст, публикуван на страницата на Софийската адвокатска колегия.

 

П О З И Ц И Я

 

Софийският адвокатски съвет изразява силна тревога  от факта, че задържането на адвокати на подсъдими, чиито дела са широко отразени в медиите, все повече се превръща в опасен прецедент.

 

Преди месеци бяхме свидетели на задържане на адвокат - пълномощник на привлечения към наказателна отговорност Цветан Василев. Сега сме свидетели на задържане на адвокат на обвиняемия Васил Божков.

 

Публичността и допускането на орган, призван да защитава интересите на адвокатите до непосрествена информация и до участие в процеса  е гаранция за прозрачност и избягване на съмненията, че се извършва произвол.

 

В неделя на 05.07.2020г.  в закрито съдебно заседание, без да се допусне представител на Софийската адвокатска колегия в лицето на Секретаря на Софийски адвокатски съвет и на журналисти, спрямо адвокат Славчо Марков е взета мярка за неотклонение „задържане под стража“.

 

Софийският адвокатски съвет като професионална организация, призвана да защитава честта и достойнството на членовете на Софийската адвокатска колегия, изразява своето дълбоко притеснение от задържането на адвокат от Софийската адвокатска колегия в непрозрачна процедура.

 

Законът допуска и в случаите, когато делото се разглежда при закрити врати, съдът да разреши присъствие на лица (чл. 264, ал. 1 НПК). В случая съдът не е обсъдил искането на секретаря на Софийския адвокатски съвет да присъства и е разпоредил да напусне съдебната зала.

 

Изразяваме силната си загриженост от информацията, изнесена в медиите, за нарушения при претърсването и задържането на адвоката от Софийската адвокатска колегия и от обстоятелството, че информация по делото се изнася само от прокуратурата.

 

В заседание на 07.07.2020г. Софийският адвокатски съвет възложи на председателя и секретаря на съвета да предприемат действия за изясняване на случая и присъствие в съдебното заседание по мярката за неотклонение на адвокат Славчо Марков от САК пред Апелативния специализиран наказателен съд.

 

Софийски адвокатски съвет

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 5926 |08.07.2020 Прокурорската колегия на ВСС осъди изказвания на Радев и Борисов . 0| 3822 |07.07.2020 „Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата . 0| 4224 |06.07.2020 „Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата . 0| 4012 |02.07.2020 „Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads