Реклама / Ads
2| 4349 |02.11.2023 НОВИНИ

Софийският апелативен съд потвърди ареста на ливанеца, призовавал за джихад

.
Софийският апелативен съд остави за постоянно в ареста обвинения за призиви за "свещена война" Бахжат Ал-Макуаси. Той обжалва определението на Софийския градски съд, с което му беше наложена мярка за неотклонение „задържане под стража“.
 

Искам по-лека мярка, каза пред съда обвиняемият. Неговият адвокат Володя Йотов заяви, че мярка „подписка“ е подходяща, по думите му няма обосновано предположение, че клиентът му е съпричастен към престъплението, за което е обвинен. Той представи документи за здравословното състояние на обвиняемия, съобщи БНТ.

 

Ал-Макуаси е обвинен по глава 14 "Престъпления против мира и човечеството" от Наказателния кодекс по чл. 407 - "Който върши по какъвто и да е начин пропаганда за война, се наказва с лишаване от свобода до осем години".

 

Мъжът бе задържан на 26 октомври за пропагандиране на военни действия. Мъжът е заснел видеообръщение с призиви за джихад и масови нападения срещу израелски, американски и европейски обекти, заявиха от МВР и прокуратурата на съвместна пресконференция.

 

Имал е боен опит и е участвал във военни действия. Той е арестуван след протеста в защита на Палестина. От дома му са иззети два мобилни телефона, компютри, знамето на "Ислямска държава", хладно оръжие.


В обясненията си Ал-Макуаси описва случая подробно, като посочва причините, поради които е бил в неадекватно емоционално състояние, когато решава да заснеме два видеоклипа, като тези материали изпраща на двамата свидетели, свързани с ДАНС, посочи адвокат Йотов. Той допълни, че няма разминаваме между показанията на свидетелите и тези на клиента му.

 

На предходното заседание стана известно, че Ал-Макуаси е роден в Бейрут, Ливан, на 1 септември 1973 година. Той е завършил висше образование английски и литература в Дамаск, Сирия. Има статут на постоянно пребиваващ в България повече от 20 години и е разведен. Мъжът е осъждан, но е реабилитиран.

 

Днес апелативните съдии посочиха в мотивите си, че има обосновано предположение Ал-Макуаси да е съпричастен към престъплението, за което е обвинен, както и че има опасност да извърши престъпление. Съдът обясни, че при по-лека мярка за неотклонение обвиняемият ще има достъп до интернет, телефон и приложенията, чрез които е направил и изпратил два видеозаписа.

 

Според съда прокуратурата може да изследва състоянието на обвиняемия, с оглед твърденията му, че е направил и изпратил видеозаписите в състояние на силна емоция, предизвикана от загубата на много негови близки палестинци във войната в Газа и след употреба на алкохол. Съдът отбеляза, че към момента няма данни, поставящи под съмнение това, че Ал-Макуаси е разбирал свойството и значението на действията и е можел да ръководи постъпките си.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4408 |02.11.2023 Любомир Каримански: Приходите в държавата изостават с 1 млрд. Бърка се в джобовете ни . 28| 5954 |02.11.2023 Как реагира Терзиев след проваления дебат с Ваня Григорова? . 17| 6470 |02.11.2023 Ваня Григорова не се отзова на поканата за дебат на Терзиев . 1| 4522 |02.11.2023 Вдигане на пенсиите с 10% от юли догодина е заложено в проекта за Бюджет 2024

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads