Реклама / Ads
4| 5041 |04.06.2015 НОВИНИ

Й. Соколов: Законът за съдебната власт противоречи на Конституцията

.
Йордан Соколов
Трябва да се премине към промени в Закона за съдебната власт, което е изцяло от компетентността на това Народно събрание, да се прегледат текстове. За мен има в момента текстове в Закона за съдебната власт, особено едни промени през 2009 година, които противоречат на текстове на Конституцията.Ттова каза по БНТ бившият шеф на народното събрание Йордан Соколов.
 

Ходът на президента трябва да бъде подкрепен, заяви бившият председател на НС Йордан Соколов. На думи много демократи са за пряката демокрация, стига тя да не се прилага, коментира той въпроса с референдума.

Според него уважавани юристи не познават конституцията. Нашата конституция не съдържа право за гласуване, коментира той. по дучите на  Соколов хората трябва да са наясно какво значи мажоритарен избор. Хората искат да гласуват за личности. За нашите условия е трудно да си представим смесена система, коментира още Соколов. По неговото мнение не трябва да има Велико Народно събрание.

Трябва да се премине към промени в Закона за съдебната власт, което е изцяло от компетентността на това Народно събрание, да се прегледат текстове. За мен има в момента текстове в Закона за съдебната власт, особено едни промени през 2009 година, които противоречат на текстове на Конституцията, върлна се той на любимата си тема за конститецията, закона за съдебната власт и промените в тях.

Ще ви кажа само два или три примера. Конституцията казва: главният прокурор упражнява надзор за законност на дейността на прокуратурата и методическо ръководство спрямо всички прокурори. Законът за съдебната власт вместо надзор казва „упражнява контрол“, което е друго правно понятие, заявява, че прокуратурата е единна и централизирана – нещо, което го няма в Конституцията, дава възможност не само на главния прокурор, но и на неговите заместници, но и всеки по-високо стоящ прокурор в йерархията да се бърка и да отменя актове и действия на по-нисшите прокурори. Нещо, което за мен е абсурдно и според мен трябва да се въведе и да се засили тази институционалност, която съществува в съдебната власт. Действително, да кажем, прокурори от по-висшата прокуратура, Окръжната или за София Градската по отношение на Районната, Апелативна, по отношение на Окръжната, Върховна касационна, Върховна административна по отношение на Апелативните, имат тези правомощия, както и съответните съдилища, само когато те бъдат сезирани по съответния начин, посочи той.
 
Иначе това наистина е Сталинският модел, в който един главен прокурор има пълната власт, той е недосегаем. По отношение на него дори, ако извърши хипотетично престъпление, което се наказва от закона, никой не може да тръгне срещу него, защото само той може да иска снемане на имунитет. И това са неща, които наистина могат чрез закона с тези промени да се преведе закона в съответствие с Конституцията и за мен много от нещата ще се оправят, защото ние наистина в последните година или две бяхме свидетелите на много действия на прокуратурата, които според мен бяха политически мотивирани, които нанесоха удар на престижа на прокуратурата и никакъв резултат, каза още Соколов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4668 |04.06.2015 ВСС избра административни ръководители на органите на съдебната власт . 2| 4222 |01.06.2015 Обявиха имейл за мнения по съдебната реформа . 2| 4443 |29.05.2015 Хр. Иванов за съдебната реформа: Най-амбициозната! . 10| 4669 |28.05.2015 Хр. Иванов: Надявам се БСП да съзрее за съдебната реформа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads