Реклама / Ads
7| 5143 |10.12.2014 НОВИНИ

Социалистите не искат ГДБОП да се върне в МВР

.
Социалистите не искат ГДБОП да се върне в МВР. Това стана ясно на заседание на вътрешната комисия на парламента, която разгледа на първо четене промените в закона за МВР.
 

Според тях ГЕРБ се опитват да спасят премиера Бойко Борисов от втори скандал „Ало, Ваньо". Депутатите от вътрешната комисия разгледаха два проекта за промени в Закона за МВР - един внесен от Цветан Цветанов и друг на Реформаторския блок.

 

Основните промени са в проекта на управляващата партия. По думите на Цветанов, с тях се цели оптимизиране работата на сектора за сигурност, както и се да се възстановят нормалните стандарти в него.

 

Основните промени касаят отделянето на ГДБОП от ДАНС и връщането на службата в МВР. И досега никой не можел да представи аргументи за сливането на ГДБОП и ДАНС. Възстановява се балансиращата роля на президента, обясни още Цветанов. С указ ще се назначават висшите кадри в сектора. Промените предвиждат възстановяване на конкурсното начало в МВР, доволен е той. Подслушването ще става само от ДАТО.

 

Основно ГЕРБ, като вносители, с тези промени възстановяват начина на работа на правителството от 2009 г. с министър Цветан Цветанов, коментира Красимир Янков от БСП. Депутатът изтъкна, че се изваждат подслушванията от ДАНС и отиват в ДАТО, която е на подчинение на министър-председателя Бойко Борисов. Според Янков така се цели да се скрият разговори на премиера, каквито излязоха в предишния мандат, по-известни като скандала „Ало, Ваньо", пише нюз.бг.

 

РБ предлагат с техния проект всеки един служител на МВР при охраняване на масови събития да носи отличителни белези за идентификация. Имало практика служители на реда да носят идентификационните си документи в джоба. Реформаторите предлагат на ревера да се поставя идентификационен код.

 

От АБВ подкрепят тези идеи, като искат идентификационните номера да са на ротационен принцип.

 

Полицаят не е боксовата круша, на когото и да е, заяде се Красимир Каракачанов от Патриотичния фронт. Той изрази несъгласие с предложенията на реформаторите. Патриотът иска да се върне самочувствието на българския полицай.

 

Червените също така критикуваха и мотивите към промените - били постни.

 

Нещата са пределно ясни, смята и Атанас Мерджанов. Промените били реакция срещу новия Закон за МВР, предложен от Цветлин Йовчев в предишния кабинет.

 

Днешното действие е действие на инат, подчерта социалистът. Г-н Цветанов, няма нищо оскърбително да признаете, че връщате модела „Цветанов" в сектор „Сигурност", обърна се Мерджанов към заместник-председателя на ГЕРБ.

 

Какъв балансьор е президентът, когато той по Конституция не отговаря за изпълнителната власт, недоумява още социалистът. Затова много по-логично било главният секретар да идва от министъра.

Целите на законопроекта според Атанас Мерджанов били да се смени главният секретар на МВР Светлозар Лазаров и да се сведе ДАНС до чиновническа агенция.

 

Вие финансово обезкървихте ДАНС, припомни депутатът. Беше фаворизирана вездесъщата БОП и ГД „Национална полиция", подчерта той.

 

Цветан Цветанов защити модела „Цветанов" в МВР и припомни, че за периода 2008-2009 имало 18 отвличания. Точно по модела „Цветанов" за два месеца и половина групата за отвличания беше неутрализирана, защити се той.

 

Пак като успех на модела „Цветанов" заместник-председателят на ГЕРБ изтъкна задържаните над 363 милиона къса цигари за 2010 година и 423 милиона къса цигари за 2011.

При „Орешарски" задържаните контрабандни количества цигари са значително по-малко.

 

Моделът „Цветанов" запазил и съхранил професионалистите, назначени от министрите Румен Петков и Михаил Миков.

 

В заключение Цветанов призова депутатите да преценят кой модел е по-добър - моделът „Цветанов или моделът „Йовчев и Бисеров".

 

ДАНС е против предлаганите промени в Закона за МВР. Аргументите си агенцията обаче ще представи подробно на утрешното заседание на Комисията в НС за контрол върху спец службите.

 

ДАНС е направила анкета с всички европейски специални служби за проблемите, които се повдигат с тези промени. Резултатите от тази анкета ще са ясни утре.

 

Реформаторският блок между първо и второ четене ще внесат промени в ДАНС да има техническо звено за СРС-та, но то да работи за определени престъпления например за теч на информация от ДАТО, стана ясно от думите на председателя на комисията Атанас Атанасов.

 

Очаквано проектът на ГЕРБ мина на първо четене в комисията с 13 гласа „за" и 4 „против". Идеите на РБ минаха с 11 „За" и 4 против и 1 „въздържал се".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4181 |10.12.2014 Бензинът достигна най-ниската си цена от 5 години . 1| 4451 |07.12.2014 Вучков обеща: Няма да връщам Флоров в ГДБОП . 2| 4079 |04.12.2014 Тютюнджии излизат на протести заради ниската изкупна цена . 3| 4764 |04.12.2014 Хампарцумян: Банките не искат да са първи по лихви на депозитите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads