Реклама / Ads
15| 6098 |01.05.2013 НОВИНИ

Социолозите си признаха: Либерален Алианс на Марешки е парламентарна сила

.
Веселин Марешки
След неколкократни остри коментари от страна на лидера на Либерален Алианс – Веселин Марешки по адрес на агенциите за социологически проучвания, вече няколко поредени изследвания на различни компании все по-ясно поставят неговата формация на новата политическа карта на България.
 

Доскоро социолозите маскираха  Либерален Алианс в огормната група на близо  40%  от българското население, която отговаря , че"„Ще гласува за друга формация или няма да гласува“". Като основен претекст за това бе изтъкван факта, че формацията не е парламентарно представена и затова не я включват в проучванията.


Любопитен факт е, че последните изследвания показват по-голяма електорална подкрепа за Либерален Алианс в сравнение с традиционни парламентаристи като СДС и ДСБ, а общата подкрепа за формацията е около 2%. Това на практика поставя тази нова и напориста сила сред потенциалните участници в следващото Народно събрание. Веселин Марешки на свой ред коментира, че резултатите, които се показват сега са плах опит за реабилитация от страна на агенциите за социлогически проучвания, които бързат да посочат Либерален Алианс, за да не се окажат в ситуация на драматично погрешна прогноза, което би било съкрушителен удар за техния имидж. Той обаче  допълва, че реалната подкрепа за Либерален Алианс е далеч по-висока, но медийният и политически натиск са прекалено големи, за да допуснат наяве истинските резулатати, които биха увлекли хиляди хора да гласуват.
Едно е сигурно – Либерален Алианс е изненадата на сезон 2013-а, а ясните послания за социални придобивки, добро здравеопазване и среда подходяща за малък и среден бизнес бързо печелят симпатизанти, за което допринася и фактът, че лидерът на формацията идва от реалната икономика и е недвусмислено доказан предприемач и мениджър. Той е сред силните примери за харзиматична фигура–водач, но вместо с увличащи лозунги, говори сърдито и решително в унисон с недовлството на протестиращите.

Красноречив аргумент за политическото израстване на Либерален алианс е фактът, че в последните изследвания въобще не присъства партията на Яне Янев, която имаше претенцията да е „ракета носител“ за формацията на Марешки. Изглежда варненецът е направил поредния стратегически правилен ход посредством скорошния „развод“ с РЗС. Излючително решителна политическа еманципация, на която не бяха способни други колиции в България.  

От друга страна Марешки е по-скоро проблем за старите политически лидери, които са свикнали да боравят с доста по-обуздани партийни играчи. Неговата личност ще бъде огромно изпитание за комплексите на редица политически ръководители, които страдат от липса на професионален и финансов успех. Още на предните избори той заби пръст в раната на няколко партии като каза, че политиката не е професия и че не приема да го управляват хора без един ден трудов стаж и нито лев реални данъци и осигуровки в държаванта хазна.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5923 |20.04.2013 Яне Янев: Социолозите да мълчат и да не се маскарят . 21| 5713 |11.04.2013 Я. Янев: Социолозите се карат като цигани при изневяра . 96| 6257 |03.04.2013 Цв. Томов: Хората да не слушат социолозите, а да гласуват по съвест . 32| 5187 |19.02.2013 Протестиращите признаха: Сред нас има провокатори

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads