Реклама / Ads
13| 5357 |15.06.2008 НОВИНИ

„Сова Харис” праща ДПС в опозиция, а на евровота го обяви за победител

.
Пет партии - ГЕРБ, БСП, ДПС, „Атака” и СДС, влизат в следващия парламент, според проучване на „Сова Харис”, направено през май – юни т.г. Съществувала възможност за съставяне на дясно-центристко управление.
 

Ако изборите за Народно събрание бяха днес, в гласуването ще участват 55% от избирателите, като 40 на сто твърдо са решили за кого ще дадат своя вот, а 15 на сто се колебаят, 29.3%  няма да гласуват. ГЕРБ е водеща политическа сила и изпреварва с около 10 пункта втората сила БСП. Трета е ДПС, която не можела да излезе от лоното на етническия вот. Четвърти са „Атака", а пети - СДС, които са на ръба на 4-процентната бариера за влизане в НС, но по-скоро я прескачат, твърдят от социологическата агенция. Данните сочат, че близо 24.3 е процентът на хората, които биха гласували за ГЕРБ, 14.2 - за БСП, 6.1 - за ДПС, 5.4 - за "Атака" и 3.8 на сто за СДС. Под границата от 4% са НДСВ с 1.9, ДСБ - с 1.8, ВМРО - 0.7, Земеделски народен съюз - 0.5.

„За НДСВ единственият начин да има отново депутати е да сключи либерален алианс с ДПС", смята Васил Тончев от „Сова Харис". Той не изключи и възможността четири политически сили да бъдат в следващия парламент.

"Ако има парламент от четири партии и ГЕРБ е най-голямата партия, тя ще има само две алтернативи: да се съюзява с БСП, да се съюзява с ДПС или с евентуален либерален алианс - нещо, което ще бъде много тясно и силно ограничително за Бойко Борисов. Ако влезе пети субект от дясно, то тогава нещата ще бъдат съвсем различни. Между тези две големи алтернативи ще се води предизборната кампания", обясни Тончев. Според него, ако се сформира дясно-центристко управление, ДПС може да остане в опозиция. Той смята, че и при четири, и при пет партии в 41-ото Народно събрание ДПС много трудно ще остане в управлението. Тончев прогнозира още, че ако СДС не влезе в парламента, ГЕРБ ще направи коалиция с БСП. От агенцията смятат, че прагът за влизане в НС ще бъде вдигнат на 6% при консултациите на шарената работна група.

Нека да припомним, че именно социологическата агенция „Сова Харис" и шефът й Васил Тончев направиха най-грубата грешка след гласуването за евродепутати миналата година и сътвориха най-грандиозния гаф. В нощтта след вота те обявиха, че ДПС печели евроизборите и ще има най-много свои представители в Европейския парламент. Този „резултат" обърка реда на пресконференциите, които политическите сили дават в НДК и чиято поредност зависи от спечелените проценти. Тогава Бойко Борисов направо се разсърди, отказа се от брифинг, напусна НДК и се срещна с медиите чак на другия ден.

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5230 |12.06.2008 Пращат прокурори в сараите на Доган . 11| 5849 |12.06.2008 Пращат прокурори в сараите на Доган . 4| 4578 |21.05.2008 Велчев праща на Пирински утре искането за имунитета на Петков . 4| 4989 |01.04.2008 БСП праща Румен Петков да пише доклад, а главсека Валентин Петров - в отпуск

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads