Реклама / Ads
3| 4299 |11.06.2010 НОВИНИ

Спад в икономиката 3.6% , експертите - песимисти

.
Симеон Дянков
Икономиката на страната се е свила с 3,6 % за първото тримесечие на 2010 г., като спадът за същия период на миналата година е от 5%. Това каза финансовият министър Симеон Дянков по време на парламентарния контрол, като се позова на актуални данни на Националния статистически институт.
 

В същото време икономистите очакват структурата на брутния вътрешен продукт да се промени в неблагоприятни за бюджета посока - тоест с по-голям принос на нетния износ и за сметка на потреблението, което означава и по-ниски приходи от косвени данъци.

Делът на потреблението в брутния вътрешен продукт се очаква да спадне с 3,1 %, докато делът на нетния износ нараства с 5,1 %, коментира още министър Дянков.

Предвиденото увеличение на бюджетния дефицит е най съществения стимул за икономиката, който включва проекта на финансовото министерство, съобщи финансовият министър.

По думите му новата бюджетна цел е дефицит от 3,8 %, като се предвиждат редицата конкретни разходи в посока преодоляване ефекта от кризата.

Такива са например разходите за инфраструктура, които ще имат краткосрочен ефект върху вътрешното търсене. Планират се 660 млн. лв. за изплащане на необезпечени задължения от предходните години.

По думите на Симеон Дянков три са основните цели на актуализацията на бюджета - запазване нивото на преки и косвени данъци, с 800 млн. се увеличат разходите за социални помощи, като се очаква в края на годината икономиката да отбележи ръст от 1%.

Депутатът от БСП Янаки Стоилов отправи питане по време на парламентарния контрол относно мерките за стимулиране на икономическия растеж, продиктувано по думите му от тежката икономическа ситуация в страната. Той отбеляза, че у нас продължава да се регистрира икономически спад от 3,6% през първите месеци на 2010, посочи народният представител. Според Стоилов при това положение България вече се различава от тенденцията в ЕС, който преминава от депресия към марак и слабо доловим растеж.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 5081 |11.06.2010 М. Велчев: Защо в Македония и Албания икономиката върви по-добре от нашата . 0| 6476 |04.06.2010 Освободиха зам. - министър на икономиката . 0| 7726 |12.05.2010 1500 лв. хонорари за експертите по Бай Миле . 1| 4772 |06.05.2010 Икономиката ни ще се оправи в края на годината

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads