Реклама / Ads
6| 4964 |21.10.2009 НОВИНИ

Спекулациите с „Южен поток” са опит за натиск от страна на Русия

.
Публикациите в руските медии, че България може да бъде извадена от проекта "Южен поток" са част от руската тактика за натиск върху България, каза пред журналисти в кулоарите на парламента съпредседателят на Синята коалиция Иван Костов.
 

Руските медии провокират българските медии с твърдението, че България може да бъде извадена от проекта "Южен поток", да задават въпроси, обясни Костов.

Според синият лидер България трябва да развива проекта "Набуко", защото той е „истинската диверсификация на доставчиците на енергоностители за България”, другото „шутиране на Украйна”.

Ако има проблем с "Набуко" да го реши Европа, ние защо сме нейни членове, заяви той. Нека направят нещо за България и изобщо за Югоизточна Европа, призова Костов. „Изумен съм колко му е къса паметта”, така Иван Костов отговори на упреците на Румен Овчаров, че България губи средства и възможности заради изграждането на „Южен поток”.
По повод последните публикации по темата за трасетата в Руската преса, Иван Костов заяви, че това е част от руската тактика да се провокират българските медии да задават въпроси, заключи той.

Няма никаква логика и индикации да бъде заобиколена България, каза от своя страна лидерът на СДС Мартин Димитров. "Ние задавеме постоянно въпроса дали България има изгода от този проект, тъй като става въпрос за тръба, която отново идва от Русия. И за да не си задаваме тези въпроси, да не търсим истината, се оказва очевидно натиск отново да има просто подпис на принципа "ако не подпишете, ще ви заобиколим", коментира Димитров. Ясно е, че едновременно не можем да реализираме "Южен поток", "Набуко", АМБО, Бургас-Александруполис, тъй като пари за всички няма, каза той и изрази мнение, че АМБО и "Набуко" са по-важните проекти.

Oт БСП настояват правителството спешно да кажe дали България ще участва в енергийните проекти, както и да се ускори работата по реализацията им. Възможно е левицата да поиска изслушване на премиера Бойко Борисов по въпроса в парламента.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 4799 |23.07.2008 Опозицията внесе вота на недоверие, „Южен поток” предизвика скандал . 5| 5055 |25.01.2008 Станишев застана пред „Южен поток” като Матросов на амбразурата . 3| 4942 |21.01.2008 Брюксел няма нищо против участието на България в „Южен поток”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads