Реклама / Ads
31| 5983 |01.06.2011 НОВИНИ

Спецченгета нахлуват погрешка, Цветанов се извинява

.
Поднасяме дълбоки извинения към тези, които без някаква вина са попаднали в обсега на органите на реда. Това заяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов по повод погрешното нахлуване на полицаи в дома на варненско семейство при спецакция “Играчите”. МВР шефът бе категоричен, че тези случаи са много малко на брой, но покриват широко медийното пространство.
 

„Стараем се да не ги допускаме. В момента колегите извършват проверка и днес в следобедните часове трябва да ме информират за резултата”, каза вицепремиерът и допълни, че където са допуснати слабости, веднага ще бъдат взети мерки по отстраняването им.

Малко по-рано днес стана ясно, че погрешка спецченгета разбиха вратата и нахлуха в дома на варненско семейство.Маскираните полицаи арестували бащата с белезници пред очите на двете му малки деца.

Объркването станало във вторник сутринта по време на операция „Играчите", при която във Варна беше разбита престъпна група, занимаваща се с рекет и незаконна банкова дейност, съобщи БНТ.

Семейството вече е подало жалба срещу действията на полицията.

Виргиния Стефанова била събудена малко след 8 ч. сутринта от силно блъскане по вратата. Докато успее да я отвори, маскирани полицаи нахлули в дома й.

"Изплашиха цялото ми семейство. Малкият ми син е на 4 години, големият е на 11 години", разказва жената, която живее в къща във варненския квартал „Аспарухово". В същата къща, но в другия вход, живеел брат й, който трябвало да бъде задържан.

„Попитах ги кого търсят, но те не ми отговаряха. Не се държаха като хора. Викаха: „Има ли мъж тук?!". Нахълтаха в детската стая, където спят децата ми. После изкараха мъжа ми от банята, както беше по хавлия, и го закопчаха с белезници пред децата", допълва Стефанова.

След като разбрали за грешката, полицаите се насочили към другото жилище. Съсед е заснел как полицейската група отива от грешния към правилния адрес. За разбитата врата на Стефанови е съставен протокол, който те не са получили.

От пресцентъра на Областната дирекция на МВР във Варна съобщиха, че по заповед на директора – комисар Димитър Димитров, е наложено дисциплинарно наказание "Писмено предупреждение" на ръководителя на операцията. Събрана е документацията по случая, която е докладвана и на Окръжна прокуратура за проверка. По изрично разпореждане на комисар Димитров на семейството е предоставена специализирана психологична помощ, допълва БНТ.

Frognews.bg припомня, че това е поредният случай, в който маскирани полицаи влизат на грешен адрес при акция.На 23 юли м.г. цивилни полицаи нахлуха в дома на Айсел и Сабахатин Мустафови в Кърджали, а дъщеря им беше ударена от полицаите с врата, при което главата й беше разбита. Семейството заяви, че е станало жертва на полицейско насилие и стрес, без да има вина.

При операция "Октопод", когато бе арестуван Алексей Петров, маскираните служителите на ГДБОП са нахълтали погрешка в дома на шефа на българския клон на френската банка "Сосиете Женерал" Ян Дюмонтей. Той разказа преживяването си в блог на Le Monde, посветен на Западните Балкани.

Французинът, съпругата му и трите му деца преживели силен стрес, след като полицаите проникнали в дома им и ги взели на прицел, докато им крещели заповеди на български, които те не разбирали. Банкерът се оплакал едновременно на френския посланик и на МВР.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 24| 6340 |30.05.2011 Семейна приятелка на Цветанов оглави СГС . 21| 5490 |20.05.2011 Р. Петков: Ако подложите Цветанов на глупомер ще го счупи . 14| 4850 |19.05.2011 Спецченгетата чисти; не са били Т.Попов . 7| 4715 |17.05.2011 Цветанов отсвири РЗС, те продължават да питат

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads