Реклама / Ads
10| 3548 |23.04.2024 НОВИНИ

Спецов: "Заставам зад всеки честен служител в НАП". Чобанов: "Има всички белези на постановка"

.
За нулева толерантност към агресията, призова изпълнителният директор на НАП Румен Спецов по повод медийни публикации, според които служител на агенцията е заплашен с оръжие в столичния кв. "Хаджи Димитър", съобщават от ведомството. От там подчертават, че става дума за нападение от журналист, но не посочват поименно Димитър Стоянов. По-рано бе съобщено, че той е задържан за 24 часа. "Нито има изстрел, нито има агресия от страна на Димитър – той се е защитавал", посочи главният редактор на Bird.bg Атанас Чобанов.
 

„Заставам зад всеки честен и доблестен служител в НАП. Дейността на приходната агенция е част от националната сигурност на страната и е недопустимо служителите ѝ да стават обект на заплахи и агресия. Очаквам от органите по разследването да установят обективната истина по случая“, заявява Румен Спецов и призова да не се политизира случая.

 

"Нито има изстрел, нито има агресия от страна на Димитър – той се е защитавал".

 

Това каза пред БНР главният редактор на сайта за разследваща журналистика Bird.bg Атанас Чобанов, след като журналистът Димитър Стоянов беше задържан.





"Това, което е съмнително в случая, е, че тази провокация се случва в момент, в който разследваме роднина на вътрешния министър, който пък ни съди за 65 хил. лв. за предишни наши разследвания. Въпросният роднина, който се явява зет на министъра, се е подвизавал в Бургаско, като рекетирал търговци първо като служител на НАП, а след като е уволнен от НАП – с униформа и баджове на фалшив данъчен. /.../ Въпросният Шурелов е бил мъж на сестрата на Калин Стоянов, който по това време е шеф на ГДБОП. Поинтересувахме се какво става с делото срещу фалшивия данъчен. Установихме, че то е потънало в прокуратурата и е спряно. Излиза, че няма никаква санкция срещу този човек. Задаваме си въпроса дали е имало високопоставено влияние, за да не понесе той отговорност", коментира Чобанов. И продължи:

 

"Направихме проверки. Вчера, преди да стане този инцидент, се свързахме с прокуратурата, с НАП, за да поискаме информация за въпросния служител – шурей или зет. Съвпадението, че Димитър е нападнат и човекът, който го е нападнал, е казал, че е служител на НАП – тук идват твърде много съвпаденията. Затова мисля, че става въпрос за провокация. Има всички белези на постановка".

 

По думите му раните по главата на Димитър Стоянов, които се виждат на разпространени още вчера снимки, са причинени от човека, който го е нападнал. Записът обаче не показва момента, в който Димитър е нападнат, а имаме само следващия момент – след като той го отблъсква, отбеляза Атанас Чобанов и призова да бъде публикуван целият запис.





"Доблестният директор на НАП Румен Спецов застава зад своя служител, четем на страницата на НАП. Служител, който не се е обозначил като такъв пред нашия колега Димитър Стоянов – нито преди, нито след като го нападa физически в гръб и му причинява рани по главата", написаха и във Facebook страницата си от Bird.bg.

 

"Същевременно обаче шефът на НАП отказва да отговори дали осветеният от нас Георги Петров Шурелов – шурей на МВР-министъра – е бил служител на приходната агенция. Които му действия са в очевиден синхрон с тези на прокуратурата, която е спряла наказателното производство срещу Шурелов през 2023 г.", се казва още в публикацията им.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 47770 |23.04.2024 Здравната каса с нова услуга. Кой ще може да се възползва? . 5| 2292 |23.04.2024 Шолц: Путин няма право да се позовава на немския философ Имануел Кант в изказванията си . 4| 2383 |23.04.2024 Поглед отвън: Изборите в Северна Македония през западните медии и българската връзка . 6| 9627 |23.04.2024 Георги Господинов: Ако не четете този текст, той не съществува. Честит ден на книгата!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads