Реклама / Ads
23| 5287 |27.01.2011 НОВИНИ

Спецсъдът вече е факт

.
Поправката в Наказателно-процесуалния кодекс, която регламентира спецсъдилищата, вече е факт. Те ще започнат да работят половин година след публикуването на новия закон в Държавен вестник.
 

Това, с което ще се занимава специализираният съд - в неговата компетентност ще бъдат делата за престъпления против републиката, отвличанията, задържането като заложник, трафик на хора, пране на пари, организиране и участие в престъпна група, длъжностно присвояване, измама, съзнателно сключване на неизгодна сделка, подкуп.

Според законодателя годишната ангажираност на специализирания наказателен съд е между 250-300 дела.

Може би важна подробност е, че разрешение за използване на СРС-та по дела, подсъдни на спецсъда, ще дава неговият председател. Към специализираните съдилища ще бъдат създадени и съответните прокуратури.

Най-остро срещу поправката в НПК днес реагираха от ДПС.„Ние знаем какъв беше натискът от МВР за тези промени, така че СРС-тата да бъдат достатъчни за произнасяне на присъди”, посочи заместникът на Ахмед Доган Христо Бисеров. Депутатът е убеден, че дебатът за съда отдавна е напуснал полето на правото. „Тук юридическите аргументи нямат абсолютно никакво значение”, посочи Бисеров. Той даде пример със Словакия, където преди време Конституционният съд е отменил съществуването на спецсъд. Първият подобен бил създаден от Мусолини, след това светлия пример последвал Хитлер.„Този съд служи не на закона, а на политиците, създаден е да служи срещу враговете им”, каза бившият седесар.
Четин Казак пък видял в новия НПК желанието на управляващите да оправят „зациклили” дела, чрез пренасочването им в специализираните съдилища.

Анастас Анастасов от ГЕРБ обаче отхвърли тази теза. Той посочи, че новият съд ще се занимава само с незапочналите наказателни производства. „Явно не четем един и същи текст, защото това, което гласуваме в момента, е друго”, обърна се Анастасов към колегата си Казак .

Още по-далеч стигна националистът Павел Шопов. По думите му специализираните съдилища ще са от полза и на подсъдимите, защото щели да гарантират по-добре спазването на конституционните им права.

Именно по тази причина новият НПК щял да действа и за заварени случаи.„По презумпция – новите правила са по-добри. За вас, разбира се, не е така”, обърна се отново към Четин Казак Павел Шопов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 4964 |19.01.2011 Записите сплотили ГЕРБ още повече . 16| 10250 |09.01.2011 К. Стойчев: По-малко свобода – повече бедност . 1| 5188 |28.12.2010 Електроните декларации на НАП вече са в интернет . 21| 5618 |24.12.2010 Бъдни вечер на остров Ливингстън

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads