Реклама / Ads
4| 5981 |21.09.2011 НОВИНИ

Спряха конкурсите за нови бойци

.
Военното министерство замрази конкурсите за набиранена нови войници.
 

Това пише “Труд”. В момента свободните места за редници в цялата армия са към 1200. Само в най-големия вид въоръжени сили - Сухопътните войски, има 830 незаети щата. “Засега не се предвижда прием на желаещи отвън да служат в армията. Догодина ще е ясно какви конкурси ще има”, казаха от МО. Офицери обясниха, че причината са чаканите големи съкращения в армията през 2012 г. Когато те приключат,ще се знаят окончателно местата за попълване. Те ще се заемат от униформени, чиито поделения се закриват. Едва след това казармите ще отворят врати за свежи попълнения от гражданския живот. А това ще стане най-рано следващата есен. Изключение вероятно ще се допусне само за гвардията, тъй като там има специални изисквания за постъпване. Елитният боец, който пази държавните символи, знамето и герба на “Дондуков” 2, трябва да е висок 178-182 см и да е с тегло до 85 кг. За всички останали няма изисквания за тегло и ръст, стига кандидатът да издържи изпита по физическа подготовка. Преди, когато казармата беше задължителна, имаше ограничение за младежи под 49 кг да служат под знамената, но то отпадна.

 

Войскови командири разказват с огорчение, че от две години не са постъпвали нови бойци. Последният конкурс в пехотата бе през септември 2009 г. Но тогава войската свърши парите и над 200 ентусиасти, издържали изпитите, пиха по една студена вода. Проблемът е тревожен и защото редиците неумолимо се топят. Всеки месец близо 80 военни от цялата армия напускат доброволно, а на тяхно място не идва никой.

 

Войнишката заплата у нас не е от привлекателните. Но задоволителното заплащане боецът компенсира с участие в мисии зад граница. Ако е в особено опасен регион, като Афганистан например, той взема командировъчни по 72 евро на ден. Така за шест месеца на сметката му се натрупват около 13 000 евро. Отделно, докато миротворства, рейнджърът получава в поделението заплата и половина за повишен риск.

 

В крайна сметка, като се върне у дома, го чака прилична сума от около 32 000 лв. Тези пари стигат да се купи половин гарсониера например След като направи две мисии, войникът може да си купи жилище, ако не е стопил сумата с други странични харчове. За военните това са кървави пари. Животът им в Афганистан денонощно е на косъм. В Ирак дадохме 13 жертви, а ранените в двете размирни държави са близо 60. По време на мисията на боеца се полагат и други бонуси. Ако съпругата (съпругът) е без работа, шест месеца й се изплаща минималната работна заплата. Децата, ако учат, получават месечна стипендия от 30 до 70 лева. (Труд)

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 5533 |17.05.2011 Спряха здравната карта за Европа . 12| 5290 |24.04.2011 Спряха пети блок на "Козлодуй" за планов ремонт . 6| 5467 |15.04.2011 Спряха оловно производство в Кърджали . 1| 5168 |09.04.2011 Спряха от продажба яйца

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads