Реклама / Ads
62| 16287 |25.11.2020 НОВИНИ

/на живо/ Срещу локдауна: Стотици вече са под прозорците на властта

.
Десетки граждани се събраха под прозорците на властта и се обявиха против мерките срещу разпространението на коронавируса. На място има засилено полицейско присъствие.
 

На площада са представители на различни сфери. Пред Министерския съвет са се събрали спортисти, представители на бизнеса. Граждани са се събрали с празни чинии пред сградата, за да изразят недоволството си от решението на правителството да наложи локдаун до 21 декември.

 

13.00 ч.

 

Протестиращите стигнаха до сградата на социалното министерство. Демонстрантите тропат по входа и се опитват да влязат в сградата. Основното им недоволство е срещу липсата на социални мерки, които да подпомогнат оставените без доходи заради затварянето на редица обекти.

 

Майки от "Системата ни убива" разположиха боклуци пред входа.

 

Демонстрантите сложиха и белезници на входа. Основният им призив е "Стойте и вие затворени като нас!".

 

12.12 ч.

 

Гражданите се отправиха и към Министерството на здравеопазването, за да изразят недоволството си срещу въвеждането на противоепидемичните мерки, които ще оставят много хора без работа и доходи.


.
Снимка: БГНЕС

 

12.00 ч.

 

Утихна напрежението в "Триъгълника на властта". Броят на протестиращите намаля, но яростните викове "Оставка!" продължават. Разотиваха се и привържениците на ПП "Възраждане". Полицейското присъствие остава засилено.

 

Демонстрантите призоваха гражданите да се стекат към площада и по време на протеста довечера.

 

"Тези, които гледат стриймове - довечера е последният ви шанс да покажете, че милеете за тази България. 19 ч. се събираме отново и нека бъдем по-мощни, по-силни и по-уверени", призоваха от микрофона демонстрантите.

 

11.45 ч.

 

Многобройни бяха активистите на ПП "Възраждане", стекли се на площада. Обикновено те са сочени за провокатори от демонстрантите. Към този час обстановката на жълтите павета е спокойна.


.
Снимка: БГНЕС

 

11.21 ч.

 

Пред паркинга на Българската народна банка се намират и протестиращите таксиметрови шофьори и автобусни превозначи. Има спрени и бусове на жандармерията. Полицейското присъствие е засилено.


.
Снимка: БГНЕС

 

11.18 ч.

 

"Онова, което става в момента, слава богу - изискуемите подписи не се събраха за свикването на Велико народно събрание. Но в момента гледат бюджета. Предлагат се противоепидемични, но никакви социално-икономически мерки", посочи отец Дионисий.

 

Той призова всички протестиращи да се преместят пред задния вход на парламента.

 

11.12 ч.

 

Протестиращите на площада се увеличават с всяка минута.

 

11.05 ч.

 

отново се стигна до натиск и сблъсъци с полицията. Обстановката е изклчително напрегната. Демонстрантите правят периодични опити да пробият полицейския кордон, оформен около сградата на Министерския съвет. На място има мтого хора с качулки и маски.

 

Един от протестиращите беше издърпан от полицията при опит да бъде задържан. Последва бурна реакция от страна на демонстрантите. Стига се и до размяна на удари.

 

11.00 ч.

 

Искам да се обърна към всички онези, които утре остават без хляб. Утре ще имаме повече хора, които ще умрат от глад и мизерия, отколкото от вирус", посочи една от протестиращите.

 

Бурни викове "Оставка!" оглушават пространството, станало известно като "Триъгълника на властта".

 

10.54 ч.

 

Демонстранти се опитват да пробият полицейския кордон около правителствената сграда. Част от гражданите натискат полицията.

 

На площада са и представители на партия "Възраждане".

 

От мегафона бе отправен призив гражданите да се преместят пред входа на Министерския съвет, от който излизат депутатите, за да покажат "благодарността" си.

 

10.50 ч.

 

Около сградата на Министерския съвет има засилено полицейско присъствие. Обстановката е напрегната. Не се изключва ескалация на напрежението. Протестиращите на площада са стотици.

 

Междувременно в района се провежда и протест на таксиметровите шофьори и автобусните превозвачи.


.
Снимка: БГНЕС
.
Снимка: БГНЕС




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 5530 |25.11.2020 Протест срещу готвения локдаун: Граждани се събират под прозорците на властта . 7| 4278 |24.11.2020 Ваксината срещу COVID-19: ЕС купува 160 милиона дози от Mdoerna . 23| 4566 |24.11.2020 Готви се протест в сряда срещу въвеждането на нови мерки срещу коронавируса . 18| 4490 |24.11.2020 Радан Кънев: Властта насъсква гражданите едни срещу други

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads