Реклама / Ads
9| 5341 |03.07.2014 НОВИНИ

Станишев финтира свикване на конгрес преди Бузлуджа

.
Източник: Булфото
Конгресът на БСП няма как да бъде свикан преди националния събор на партията на Бузлуджа. Причината - за това бил необходим един месец, а между предстоящия съботен пленум на левицата и последната възможна дата за конгрес - 26 юли, имало само три седмици. Това споделиха членове на Изпълнителното бюро (ИБ) на БСП.
 

Това на практика означава, че на Бузлуджа като лидер на БСП няма да се качи друг, а Сергей Станишев. Според запознати обаче на събора на историческата поляна той може да посочи свой наследник на "Позитано" 20. Сред най-спряганите имена за поста са тези на шефа на парламента Михаил Миков и на енергийния министър Драгомир Стойнев.

Мълчанието на Станишев по въпроса какво ще се случи на пленума в събота обаче нагнетява съпротивата срещу него.

Софийската и още няколко организации на столетницата искат той незабавно да подаде оставка, а новият партиен лидер и ръководството да бъдат избрани преди сбирката на Бузлуджа, която е насрочена за 2 август. На "Позитано" 20 обаче валят и декларации в подкрепа на Станишев от различни градове, сред които Пловдив и Видин.

"Ако има конгрес преди изборите, което е по-малко вероятно, той ще бъде най-рано в края на август" от ИБ.
Самите членове на ръководството ще разберат какво е решението на Станишев в събота сутринта, когато ще се съберат преди пленума, пише "Труд".

От "Позитано" 20 вчера отхвърлиха хипотезата, че лидерът може да направи вътрешнопартийно допитване кога да се събере конгресът. Мотивът - нямало време и ясни правила за такава анкета. Ако все пак се стигне до този вариант, това на практика ще значи, че лидерът ще се опита да мотае събирането на висшия партиен форум."Не е задължително да има конгрес преди изборите. Платформата и посланията на партията могат да бъдат одобрени и от Националния съвет", коментираха от соцръководството.

Днес и утре на "Позитано" 20 ще продължат да бъдат в пълно неведение за предстоящите промени в Изпълнителното бюро на партията, тъй като Станишев ще бъде в Брюксел.Вчера в кулоарите на парламента социалисти коментираха, че той ще остане обикновен евродепутат и няма да се бори за по-високи постове в Европейския парламент.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 5032 |02.07.2014 Кадиев поиска оставки на Станишев и ИБ в събота . 31| 4963 |02.07.2014 Станишев иска червен референдум . 54| 5362 |01.07.2014 Станишев: Събитията през последните 24 ч доказаха, че държава има . 28| 6491 |30.06.2014 Алгафари: Оставката на Станишев е абсурдно и немислимо нещо

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads