Реклама / Ads
58| 5249 |18.06.2014 НОВИНИ

Станишев: Мартин Шулц беше силното лице на нашата кампания

.
Непосредствено след изборите на срещата с министър-председателите и президентите от нашето семейство, аз предложих Мартин Шулц за президент на групата на социалистите и демократите за следващия период, когато ще се водят преговорите за формиране на ЕК, за политическите коалиции в ЕП. Тогава получих тяхната подкрепа да го направя. Това направих днес и Мартин Шулц беше избран с огромно мнозинство от групата за неин лидер. Това обяви пред медиите лидерът на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев след заседанието на групата на социалистите и демократите в ЕП.
 

Той обясни, че от тук нататък започва един процес на преговори за формиране на стабилно мнозинство в ЕП и разговори с другите политически партии и групи в Европейския парламент за формиране на ЕК.  „От наша страна тези преговори ще се водят от Мартин Шулц и от мен, и следващата седмица ще бъде доста интензивен период”, каза още той.

По време на заседанието, Станишев мотивира своята подкрепа за Шулц, като припомни, че именно ПЕС и групата на социалистите и демократите са показали, че, за да е по-прозрачен, демократичен ЕС, всяко семейство трябва да излезе със свой кандидат за президент на ЕК. „За пръв път от години имахме кампания с много силно лице в цяла Европа.  Обиколката на Мартин наистина помогна на кампаниите ни”, заяви президентът на ПЕС. Като друг мотив Станишев посочи и, че работата все още не е свършена дори и след изборите и предстоят важни преговори не само за формирането на ЕК, но и за политиките, които ще се водят в Европа през следващите 5 години.

По думите му след силната кампания, проведена от Мартин Шулц и неговата твърда подкрепа за демократичните и социалните ценности, зад които се е обединила групата, той наистина заслужава да застане начело на нея. „Трябва да се водят разговори между политическите сили у нас, не да се поставят ултиматуми”, подчерта Сергей Станишев.

Помолен да коментира предстоящите разговори между партиите в България, Станишев отговори: „Вчера имаше консултативен съвет. Казах в началото,  че не ми беше явен самият предмет на занятието, защото подобни консултативни съвети по подобни теми се пораждат в друга ситуация. Сегашната ситуация няма нищо общо нито с 2013 г., нито с 1997 г.  Тя е израз на първо място на волята на двете партии, които подкрепят правителството”. По думите му е необходимо да се организира стабилно,  предсказуемо процеса на подготовка на избори, работата на парламента в следващите няколко седмици, работата на правителството, приключване на разговорите в ЕС по споразумението за 2014-2020 г.. „За това е нужно в тази ситуация на първо място разговори между всички политически сили. Не е въпросът да са поставят ултиматуми”, каза още Станишев.

Той обясни, че БСП ще води тези разговори с и ДПС, и с ГЕРБ, и с другите политически сили, за да видят хората, че се решават неща, които са важни за тях.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 53| 5508 |17.06.2014 Станишев: Бързите избори ще разсекат Гордиевия възел на противоречията . 53| 7726 |17.06.2014 Станишев: Декларацията на президента бе извън правомощията на КСНС . 70| 9313 |13.06.2014 Станишев: Плевнелиев не осъзнава колко са опасни изказванията му . 33| 4896 |13.06.2014 Станишев: Нищо добро не очаква българите от управление на ГЕРБ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads