Реклама / Ads
52| 7896 |11.01.2015 НОВИНИ

Станишев поведe колоната на социалистите в Париж

.
Соцлидерът Сергей Станишев поднесе днес цветя пред редакцията на "Шарли Ебдо" в Париж. Президентът на европейските социалисти се включи в многохилядния митинг във френската столица на Площада на републиката. На път за там той публикува и фоторепортаж на страницата си във Фейсбук.
 
Ето какво написа Станишев:

Стотици хиляди пеят в момента Марсилезата на Площада на републиката. Те носят плакати и дори разпечатани на принтер карикатури на Шарли Ебдо и надписи закачени на якетата им: „Аз съм евреин, аз съм мюсюлманин, аз съм Шарли”. „Аз не се страхувам”, „Обединени срещу страха”, „Атеисти, християни и мюсюлмани заедно срещу екстремизма.”



Току що поднесох цветя пред редакцията на "Шарли Ебдо", където бе разстрелян полицаят Ахмед по време на престрелката с терористите. Улиците са изпълнени с хора, които продължават да се стичат към Площада на републиката.



В момента съм в Париж и се придвижвам към Площада на републиката, където ще се включа в „Марша на солидарността”, в който ще присъстват редица световни лидери. Милиони хора с плакати, надписи по якетата „Аз съм Шарли” се стичат от всички посоки на френската столица, за да се влеят в марша. Това е ясен отпор от страна на цялото общество срещу тероризма, който се опита да отнеме свободата, която пък е част от девиза на Франция „Свобода, равенство, братство”. Голяма част от френските активисти на ПЕС са тук, както и от Италия и много други европейски страни.

Приятели, ще бъда в ‪‎Париж, тъй като като бивш журналист не мога да съм безучастен към случилото се в редакцията на "Шарли Ебдо".

Заедно с редица европейски лидери ще участвам в голямото Републиканско шествие в подкрепа на всички ценности, които радикалният фанатизъм се опитва да омаловажи и потъпче. Сега е моментът да покажем единство и да докажем, че Европа няма да остъпи от демокрацията и свободата на словото и няма да се поддаде на страха. И точно това ще направим - в неделя до президента на ‪#‎Франция ще застанем с канцлера на Германия Ангела Меркел, председателя на Съвета на Европа Доналд Туск, председателя на Европейската комисия Жан Клод-Юнкер, британския премиер Дейвид Камерън, министър-председателите на Италия и Испания Матео Ренци и Мариано Рахой, председателя на групата на Социалистите и демократите в ЕП Джани Питела, както и Федерика Могерини - Върховен представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност.



Като председател на ‪ПЕС се чувствам истински съпричастен към трагедията на френския народ. В непрекъсната комуникация съм с централата на френските социалисти.

Лидерът на ПЕС Сергей Станишев, заедно с Ед Милибанд, лидер на английските лейбъристи и Жан-Кристоф Камбаделис - на френската социалистическа партия, поведоха колоната на социалистите на митинга в Париж. Въпреки стотиците хиляди, които се стекоха от всички страни на френската столица и претъпканите булеварди, сред хората цари толерантност, коментира Станишев.

„Виждам, че по лицата им е изписана и тъга, и гняв, и солидарност. Има хора с различен цвят на кожата, но една кауза ги обединява и това е каузата срещу тероризма.

Въпреки всичко продължавам да вярвам, че перото може да бъде по-силно от оръжието.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 30| 4958 |09.01.2015 Станишев осъжда тероризма на митинг в Париж . 39| 4446 |25.12.2014 Станишев: БСП е и продължава да бъде моя кауза . 3| 3946 |23.12.2014 Станишев е най-често споменаваният евродепутат . 19| 4877 |20.12.2014 Станишев: ДПС свалиха кабинета „Орешарски” в сделка с ГЕРБ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads